Σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ το πέμπτο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη αφιερωμένο στις Κυκλάδες με τον τίτλο «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ των ΚΥΚΛΑΔΩΝ, με πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια».

Το βιβλίο διεισδύει σε όλα τα κατοικημένα κυκλαδονήσια και τα μοναστήρια που υπήρξαν ή συνεχίζουν να λειτουργούν και στα 24 νησιά μέσα από ιστορικά στοιχεία και αισθητικά άψογες φωτογραφίες.

Βάση της παρουσίασης των μοναστηριών και των κυριότερων ναών των Κυκλάδων υπήρξε η έρευνα του συγγραφέα για τα πατριαρχικά σταυροπηγιακά σιγίλλια, τα οποία εκδόθηκαν για τα μοναστήρια των Κυκλάδων. Η συλλογή, η παρουσίαση των πρωτότυπων και μεταγραμμένων στη σημερινή γλώσσα κειμένων, καθώς και ο σχολιασμός τους, θα ακολουθήσουν σε ξεχωριστό τόμο.

Παρόλα αυτά η καταγραφή των σιγιλλίων σε πίνακες κατά νησί, ο συγκεντρωτικός πίνακας 131 σιγιλλίων μόνο για τις Κυκλάδες, αν και αποτελεί μόνο ένα δείγμα αυτής της εργασίας, εκπλήσσει ευχάριστα τον αναγνώστη.

Ο συγγραφέας, κυκλαδικής καταγωγής, γνωστός για την αγωνιστική, κοινωνική και πολιτική του δραστηριότητα, εξιστορεί λιτά την ιστορία των μοναστηριών των Κυκλάδων, συνδέοντας τα μοναστήρια, το μοναχισμό και τον πολιτισμό μας και μας προτρέπει «ν’ ανιχνεύσουμε τα θεοφρούρητα μοναστήρια του Αιγαίου, απ’ όπου μπορεί κανείς ν’ ατενίσει τον κόσμο στο Φως μιας μυστικής ένωσης τ’ ουρανού και της θάλασσας».

Ο ίδιος δεν παύει να τονίζει τόσο στον πρόλογο όσο και τα εισαγωγικά του σημειώματα «την υπεράσπιση της πίστης και της πατρίδας» από τους μοναχούς, γι’ αυτό και θεωρεί τα μοναστήρια «φρούρια», και έτσι τα αποτυπώνει φωτογραφικά και στις σελίδες του λευκώματός του.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, όπως και με τα προηγούμενα «κυκλαδικά» του βιβλία (Βυζαντινό Πάρκο Τραγαίας – ένας θρησκευτικός νησιωτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξο, το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του, Αγία Αικατερίνα Οίας Σαντορίνης και Νάξος και Μικρές Κυκλάδες Άνωθεν), έτσι και με αυτό φιλτράρει τα κείμενά του με τις αναγκαίες πληροφορίες, τις οποίες συνδυάζει με άψογες ψηφιακές φωτογραφίες, ώστε κείμενο και εικόνα να βρίσκονται σε μια ελκυστική ισορροπία.