«Κρυμμένα» πίσω από ικριώματα και σκαλωσιές παραμένουν δύο από τα σημαντικότερα δείγματα της νεότερης αθηναϊκής ναοδομίας: ο ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο στην Ομόνοια και
ο καθολικός ναός του Αγίου Διονυσίου στην οδό Πανεπιστημίου.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Αθήνα, το 1999, είχε πλήξει και τα δύο κτήρια στα οποία οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να δώσουν και πάλι ζωή.

Στον Άγιο Διονύσιο, όπως γράφει η «Καθημερινή», οι εργασίες άρχισαν ήδη ενώ για τον Άγιο Κωνσταντίνο το έργο, με προϋπολογισμό 3.440.000 ευρώ δημοπρατήθηκε και αναμένεται η ανάδειξη εργολάβου. 

Ο νεοκλασικός ναός, έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, θα επανέλθει στην αρχική του μορφή και θα συμβάλει με την επαναλειτουργία του στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας καθώς ο περίβολος του ιστορικού αθηναϊκού ναού έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε καταφύγιο άστεγων και τοξικομανών.

Ο μνημειακός ναός τύπου τρίκλιτης βασιλικής (θεμελιώθηκε το 1871), ολοκληρώθηκε το 1905 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα του Λύσσανδρου Καυταντζόγλου (1811 – 1885).