Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, με τους αγρότες να είναι αμετακίνητοι και να αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών, ενώ σε σύσκεψη καλεί και η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή μπλόκων για το συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για 48ωρο κλείσιμο όλων των μπλόκων προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, ωστόσο η έναρξη της διεθνούς έκθεσης Agrotica στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τους αγρότες.

Στις 8:30 χθες το βράδυ έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ στο Κάστρο Βοιωτίας από αγρότες. Η εθνική οδός άνοιξε περίπου μία ώρα αργότερα, οι αγρότες όμως δηλώνουν ότι θα επανέλθουν την Τρίτη το μεσημέρι με νέους αποκλεισμούς.

Την ίδια ώρα αγρότες της Αιγιάλειας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου μέχρι τις 21:30 και η κυκλοφορία γινόταν από την παλιά εθνική οδό.

Έκλεισαν επίσης προσωρινά την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Κεφαλόβρυσου, καθώς και στην γέφυρα του Ευήνου ποταμού, κοντά στο Μεσολόγγι.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το επ’ αόριστον κλείσιμο των μπλόκων στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, με πάνω από 700 τρακτέρ. Στον Προμαχώνα τα τρακτέρ φτάνουν τα 1.600 και καθημερινά το μπλόκο ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν στήσει μπλόκα σε δύο διαφορετικά σημεία στην εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, μπλόκα έχουν στηθεί στον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και «μπλόκαραν» τον δρόμο από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ το ίδιο έκαναν από τις 19:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται από την Κυριακή πάνω από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Την περαιτέρω ενίσχυση με 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα του αγροτικού μπλόκου στις Μικροθήβες, αποφάσισαν οι αγρότες του Πηλίου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αγριά του Βόλου. Οι αγρότες με περισσότερα από 650 τρακτέρ, κρατούν κλειστή την αερογέφυρα.

Στην Πελοπόννησο, ένα μπλόκο έχει στηθεί στις Κροκεές, ένα ακόμα στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του Δήμου Μονεμβασιάς και ένα νέο επί της εθνικής Σπάρτης-Γυθείου πριν από τη διασταύρωση για Μονεμβασιά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στην Ηλεία τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου και στην εθνική Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαΐας. Μπλόκα υπάρχουν ακόμα στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, αλλά και στην Κρήτη.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας προχώρησαν χθες για τρεις ώρες οι Κερκυραίοι αγρότες που έκλεισαν τις εισόδους με δίχτυα ελιάς, ενώ άναψαν φωτιά στο προαύλιο του κτιρίου.

Σε πορεία κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου οι οποίοι αποφάσισαν την Τετάρτη να αποκλείσουν από το πρωί τον κυκλοφορικό κόμβο επί της Εθνικής Οδού στον Βόρειο οδικό άξονα του Ατσιπόπουλου.

Επίσης από σήμερα κινητοποιούνται οι αγρότες της Ζακύνθου, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην περιοχή της Λούμπας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί και ακολούθως τα τρακτέρ θα κατέβουν στο λιμάνι, αν και η απόφαση θα ληφθεί στη συγκέντρωση.