Τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης και λήξη της απεργίας φαίνεται να αναζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά τα σημερινά έκτροπα που σημειώθηκαν, κυρίως σε Πάτρα και Ηράκλειο, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκληρύνει τη στάση της η κυβέρνηση και να κινητοποιηθούν οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Αυτό προκύπτει από μία ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, και επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Η ουσία, πάντως, είναι ότι η Ομοσπονδία λέει πως είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς σκοπιμότητες.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Εδώ και έναν μήνα περίπου ο κλάδος κατέθεσε τις προτάσεις στον υπουργό, κ. Γιάννη Ραγκούση.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για ουσιαστικό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις, του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Μόσιαλου, σήμερα στην κρατική τηλεόραση, καθώς και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, δείχνουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε άμεσο διάλογο χωρίς σκοπιμότητες, και να γίνει αποκλιμάκωση των απεργιών.

Δε μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η σκοπιμότητα που δεν επιτρέπει στον κ. Ραγκουση ένα μήνα τώρα να προχωρήσει σε διάλογο με το πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός. Μήπως υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετηθούν κάποιοι και υπονομεύεται ο τουρισμός;

Εμείς, και σήμερα ακόμα, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση τις προτάσεις του πρωθυπουργού και του κ. Μόσιαλου με σκοπό την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από την Άρτα όπου βρέθηκε την Παρασκευή, συνέστησε σύνεση και υπευθυνότητα για να σταματήσει η ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας και μίλησε για «απελευθέρωση με συγκεκριμένα κριτήρια».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έκανε νέα έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν τις «ακατανόητες» κινητοποιήσεις τους, όταν η κυβέρνηση έχει ζητήσει διάλογο για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα οδηγεί σε απελευθέρωση του επαγγέλματος και όχι σε μη απελευθέρωση.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε, επίσης, ότι οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί θα έπρεπε να είχαν ήδη σταματήσει και πρόσθεσε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια.