Αυξητικά κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας. Χθες και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων της Μόριας, καταγράφηκαν 2261 άτομα ενώ στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου παρέμεναν προς καταγραφή περί τα 300 άτομα. Από το πρωί όμως σήμερα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στο νησί από κάθε πλευρά του, συρρέοντας όλοι στη Μόρια προκειμένου να καταγραφούν.

Στο hotspot στη Μόρια κρατούνται και οι μετανάστες που καταγεγραμμένοι όντες αποβιβάσθηκαν χθες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προερχόμενοι από τον Πειραιά προκειμένου να επανακαταγραφούν. Πρόκειται στο σύνολο τους για μετανάστες που απέτυχαν να περάσουν στα σύνορα με τη FYROM και επέστρεψαν στην Αθήνα. Είναι Ιρανοί, Πακιστανοί και προερχόμενοι από χώρες της βόρειας Αφρικής, δηλαδή οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου. Επειδή ισχυρίσθηκαν ότι έχασαν τα χαρτιά της πρώτης τους καταγραφής τους δόθηκαν αντίγραφα και θα αναχωρήσουν άμεσα με το πλοίο για τον Πειραιά. Σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προερχόμενοι από τον Πειραιά έφτασαν λιγότεροι από 10 μετανάστες, αφού όπως έγινε γνωστό με παρέμβαση των Λιμενικών αρχών στον Πειραιά η μετακίνηση των μεταναστών πίσω στη Λέσβο αποτράπηκε.

Εν τω μεταξύ το κύριο σημείο αποβίβασης μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο είναι πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, από τη Θερμή στα βόρεια μέχρι και το αεροδρόμιο στα νότια της πόλης. Αλλά και στην ίδια την πόλη της Μυτιλήνης αποβιβάζονται. Σήμερα για μια ακόμα φορά μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν στη δημοτική ακτή Τσαμάκια. Ενώ στελέχη του Λιμενικού Σώματος παρενέβησαν αρκετές φορές σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπους και προκειμένου να οδηγήσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης πλαστικές βάρκες που είτε είχαν σβήσει οι μηχανές τους είτε κινδύνευαν να ανατραπούν είτε σε αυτές επέβαιναν τραυματίες ή άρρωστοι.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ1 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ2 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ3 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ4 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ5 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ6 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ7 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ8 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ9 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ10 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ11 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ12