Κοινή συνέντευξη Τύπου δίνουν σήμερα τρεις φιλοζωικές οργανώσεις με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Τα φιλοζωικά σωματεία εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το επιπόλαιο και προβληματικό.

Η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα περισσότερα σχόλια αφορούσαν δύο σημεία:

-τη μη απαγόρευση πώλησης ζώων σε καταστήματα κατοικίδιων
-τα προτεινόμενα πρόστιμα διατήρησης περισσότερων των δύο ζώων σε διαμερίσματα

Τα σωματεία είχαν τότε συναντηθεί με την τότε υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που στοχοποιούσαν φιλόζωους εθελοντές, και προειδοποιούσαν πως θα εξωθήσει σε μαζικές εγκαταλείψεις.

Η υφυπουργός τους είχε διαβεβαιώσει για απόσυρση όλων των σχετικών προστίμων καθώς και για την απελευθέρωση του αριθμού ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα, εφόσον τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής και δεν υπήρχε διατάραξη κοινής ησυχίας.

Στο μεταξύ η υφυπουργός αντικαταστάθηκε και το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε.

Το πρόστιμο διατήρησης περισσότερων των δύο ζώων όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά αυξήθηκε στα 500 ευρώ και μάλιστα ανά ζώο!

Τα φιλοζωικά σωματεία προειδοποιούν πως η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού, να στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια (που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα), ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο.

Οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού) με την στήριξη και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων δίνουν σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου στις 13:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.