Τέσσερις το μεσημέρι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Σατωβριάνδου 42 βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου.

Οι πόρτες μόλις έχουν ανοίξει. Μέσα οι εργαζόμενοι τρέμουν για την κόλαση που επικρατεί έξω. Στους γύρω δρόμους. Μιλάνε στο newsbeast.gr και εξηγούν ότι δεν αντέχουν άλλο. Περιγράφουν το βούρκο. Το δράμα. Την οργή, την αγανάκτησή τους. Αλλά όπως τονίζουν, τα λόγια τους δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος.

«Άνθρωποι επιτίθενται στους διερχόμενους και τους αρπάζουν τις τσάντες αλλά και κοσμήματα που μπορεί να φοράνε», λέει στο newsbeast.gr η υπεύθυνη Διοικητικών Υπηρεσιών του Εθνικού Θεάτρου, Γιώτα Μπάκα. Για να συνεχίσει: «Βλέπουμε καθημερινά και στην είσοδο των γραφείων μας αλλά και στους γύρω δρόμους ανθρώπους να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Να είναι γυμνοί, να κάνουν ενέσεις σε όλα τα σημεία του σώματός τους.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτό που ζούμε καθημερινά. Υπάρχει μία εικόνα εγκατάλειψης του κέντρου της πρωτεύουσας. Παντού εγκαταλελειμμένα κτίρια, μπάζα και σκουπίδια σε όλο το δρόμο. Τίθεται θέμα υγιεινής και ασφάλειας. Θέλουμε μία ένδειξη ότι κάτι μπορεί να γίνει για να νιώσουμε ασφαλείς».

Η βελτίωση

«Τις τελευταίες ημέρες» αναφέρει η κυρία Μπάκα «υπάρχει μία βελτίωση. Υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας γύρω από το Εθνικό Θέατρο. Κάποια άτομα έχουν φύγει. Δεν ξέρουμε εάν έχουν πάει σε άλλες γειτονιές της Αθήνας και έχουν δημιουργήσει πρόβλημα εκεί.

Γι’ αυτό θέλουμε την επίλυση του προβλήματος από τη ρίζα του. Δεν θέλουμε εμείς να φύγουν από εμάς και να πάνε κάποια στενά παρακάτω. Θέλουμε όλη η περιοχή να είναι καθαρή».

«Ο καλλιτεχνικός μας διευθυντής έχει στείλει έγγραφα σε όλες τις υπηρεσίες. Έγγραφα στα οποία αναφέρει λεπτομερώς το πρόβλημα. Βλέπαμε όμως ότι ακόμη και με τις κινήσεις του διευθυντή μας πως το πρόβλημα παραμένει. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά μας», σημειώνει η κυρία Μπάκα.

Και προσθέτει: «Έχει κινητοποιηθεί και ο κόσμος. Εργαζόμενοι σε μαγαζιά. Υπάλληλοι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Κινδυνεύουν πάρα πολλοί και όχι μόνο το Εθνικό Θέατρο. Και θέλω να επισημάνω ότι δεν
θέλουμε τα φώτα της δημοσιότητας μόνο στο Εθνικό Θέατρο. Ζητάμε να καθαρίσει όλη η περιοχή. Γιατί όλοι κινδυνεύουμε».

Γιώτα Μπάκα υπεύθυνη Διοικητικών Υπηρεσιών του Εθνικού Θεάτρου

Οι επιθέσεις

«Έχουν επιτεθεί σε εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου. Υπάρχει μία περίπτωση εργαζόμενης, της οποίας άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου της. Ή άλλη μία εργαζόμενης που στάθηκε τυχερή και έφυγε. Γλίτωσε. Πολλές επιθέσεις γίνονται καθημερινά» αναφέρει η υπεύθυνη Διοικητικών Υπηρεσιών του Εθνικού Θεάτρου. «Έχουμε δει τους τοίχους του Εθνικού να είναι γεμάτες αίματα από συμπλοκές αλλοδαπών». Για να επισημάνει: «Βλέπουμε την παρουσία της Αστυνομίας. Αλλά δεν θέλουμε αυτή η παρουσία να είναι πρόσκαιρη. Ελπίζουμε ότι θα τα
καταφέρουμε με την βοήθεια της κυβέρνησης».

Τι λέει στο newsbeast.gr ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, Χρήστος Λούλης

«Βοηθήστε μας. Βοηθήστε τους»

«Θυμώνω όταν βλέπω αυτά που συμβαίνουν έξω από το Εθνικό Θέατρο. Αηδιάζω. Σιχαίνομαι. Αλλά μπαίνοντας στο Εθνικό Θέατρο μου φεύγει ο θυμός γιατί λυπάμαι τους ανθρώπους που βρίσκονται έξω και πεθαίνουν. Δεν μπορώ να τους κάνω καλά εγώ. Αλλά είναι καθήκον μου, όπως και όλων που είμαστε υγιείς, να πιέσουμε αυτούς που μπορούν και πρέπει και έχουν υποχρέωση να το κάνουν κάποια στιγμή, επιτέλους. Δηλαδή, έχουμε εκλέξει κάποιους για να κάνουν κάτι σωστό. Κι όχι μόνο να καθαρίσουν την περιοχή αλλά για να έχουμε όσο το δυνατόν
λιγότερους ανθρώπους που πεθαίνουν από την πρέζα και από την πείνα».

Χρήστος Λούλης, ηθοποιός,