«Έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

Τόνισε ότι είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για την Ευρώπη ζήτημα ιστορικής ευθύνης και πρόσθεσε ότι: «όποιο και αν είναι το πρόγραμμα εργασίας, βασική προτεραιότητα είναι το μεταναστευτικό».

Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη στα οποία καταφθάνουν οι πρόσφυγες, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν και επεσήμανε ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν 120.000 πρόσφυγες. «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να μείνουν μόνες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».