Οι αναπτήρες μεγάλου μεγέθους ενέχουν κινδύνους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στους κινδύνους που συχνά ενέχουν τα προϊόντα που διατίθενται από πλανόδιους πωλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου μη ασφαλούς προϊόντος, που μπορεί να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, είναι οι αναπτήρες μεγάλου μεγέθους με σχήμα των συνήθων αναπτήρων.

Συγκεκριμένα εφίσταται η προσοχή των καταναλωτών στα ακόλουθα:

– Οι αναπτήρες αυτοί δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια των αναπτήρων, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, και μάλιστα της ευπαθούς ομάδας των μικρών παιδιών, κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας καυσίμου που περιέχουν, αλλά και του ότι δεν φέρουν μηχανισμό αντίστασης στα παιδιά.

– Οι αναπτήρες μεγάλου μεγέθους με σχήμα των συνήθων αναπτήρων δεν πρέπει να αφήνονται κοντά σε θερμές επιφάνειες ούτε σε σημεία που δέχονται ηλιακή ακτινοβολία.

– Οι εν λόγω αναπτήρες μολονότι έχουν μήκος μεγαλύτερο των 110 χιλιοστομέτρων δεν είναι και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αναπτήρες πολλαπλών χρήσεων. Οι αναπτήρες πολλαπλών χρήσεων είναι αυτοί που φέρουν κατάλληλο επιστόμιο μεγάλου μήκους και προορίζονται για ασφαλή χρήση σε τζάκια, ψησταριές κ.α.