Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, το δήμαρχο Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι, τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, αλλά και με εκπροσώπους του Οργανισμού Ελλήνων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε από τις 9 ως τις 11 Φεβρουαρίου στο Τελ Αβίβ.

Αφορμή της επίσκεψης αυτής ήταν η συμμετοχή του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, του οποίου προεδρεύει ο δήμαρχος, σε διεθνή τουριστική έκθεση.

Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μπουτάρη βρέθηκαν ζητήματα προσέλκυσης ισραηλινών τουριστών στη Θεσσαλονίκη, ενώ τέθηκε και το θέμα του επαναπατρισμού των αρχείων της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης από τη Μόσχα.
Όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμαρχος του Τελ Αβιβ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σε συνάντηση του κ. Μπουτάρη με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης, έγινε γνωστό ότι θα γίνουν από την πλευρά του υπουργείου όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την εγκαθίδρυση αεροπορικής σύνδεσης ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Εξάλλου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε την επιθυμία του για ίδρυση Εξαρχίας Παναγίου Τάφου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης δεσμεύτηκε, τέλος, να συμβάλει στην προώθηση του αιτήματος των μελών του Οργανισμού Ελλήνων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος προς την ελληνική πολιτεία για ανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας που έχασαν όταν μεταπολεμικά εγκατέλειψαν την Ελλάδα και κατέφυγαν στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί αύριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα εγκαινιάσει την Πέμπτη, με την ιδιότητα του προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορείτικης Εστίας, την έκθεση με έργα του βρετανού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Νταγκ Πάτερσον.

Η έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Ζωγράφειου Γυμνασίου θα διαρκέσει ως τις 8 Μαρτίου και περιλαμβάνει έργα του πολυτάλαντου δημιουργού, ο οποίος έχει επισκεφθεί τόσο το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά όσο και τις Μοναστικές Κοινότητες της Ανατολής, ακολουθώντας τα βήματα των περιηγητών ζωγράφων Βασίλι Γκρεγκόροβιτς Μπάρσκι (1701-1747), Σάμιουελ Ντέιβις (1760-1819) και Χέρκουλες Μπράμπαζον Μπράμπαζον (1820 – 1904).

Παράλληλα, η Αγιορείτικη Εστία προετοιμάζει έκθεση με έργα του Νταγκ Πάτερσον που θα εγκαινιαστεί εντός του Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του δημιουργού.