Η Θεσσαλία βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, που σαρώνει από σήμερα (19/4) τη χώρα, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται και το 112 να έχει ηχήσει ήδη.

Η αλλαγή στον καιρό μπορεί να είναι πρόσκαιρη, ωστόσο κάνει αισθητή την παρουσία της με έντονα φαινόμενα. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πλημμύρες σε Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το χαμηλό βαρομετρικό θα προκαλέσει επιδείνωση καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Απριλίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ισχυρή βροχή σε Πήλιο, ανησυχία στη λίμνη Κάρλα

Το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε να «σφυροκοπά» τη Μαγνησία, με καταιγίδες και χαλαζόπτωση σε νότιο και ανατολικό Πήλιο. Μεγάλη ποσότητα νερού πέφτει αυτή την ώρα σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά. Ισχυρή καταιγίδα χτυπά, όμως, αυτή την ώρα και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

❗️Πλημμυρικά φαινόμενα τώρα στο νότιο ΠήλιοΒιντεο : gegonotanews #pilio #vroxi #forecastweathergreece #kairos

Posted by Forecast Weather Greece on Friday, April 19, 2024

Παράλληλα, οι έντονες βροχές έκαναν την παρουσία τους και στις περιοχές πέριξ της λίμνης Κάρλα, με τους ντόπιους να ανησυχούν για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Οι εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας παραμένουν πλημμυρισμένες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτω από τόνους νερού βρίσκονται χωράφια με καλλιέργειες, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο.

Δείτε τη σημερινή αυτοψία στη λίμνη:

Κολυδάς: Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του για την επερχόμενη κακοκαιρία επισημαίνει πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα αναμένονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια σχεδόν κανονική χρονική κατανομή.

Ήχησε το 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης έλαβαν στα κινητά τους μήνυμα από το 112 το μεσημέρι.

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας:

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Ειδικότερα, βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα, Παρασκευή (19-04-24), νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο, Σάββατο (20-04-24), το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

σήμερα,

α. από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά,

β. από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας),

γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,

δ. σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά

ηπειρωτικά.

και αύριο

μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία,
Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο),
Νότια Πιερία,
Βόρεια Εύβοια,
Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια),
Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: taxydromos.gr