Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως στις περιοχές Αλίμου, Κηφισιάς, Παπάγου και των τριών Β (Βάρης, Βουλιαγμένης και Βούλας), που ζητούν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται το bonus σε κατασκευές που έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα νέα δεδομένα αναγκάζουν πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος να επισπεύσει την λήψη αποφάσεων οι οποίες, θα επιλύουν το πρόβλημα τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δίνοντας διέξοδο στην αγορά, τους κατασκευαστές, αλλά και του δήμους.

Την στιγμή αυτή η αγορά πελαγοδρομεί. Από την μία οι κατασκευαστές που θέλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πελάτες τους και την άλλη πλευρά οι Δήμοι που ζητούν να σταματήσουν οι υπερβάσεις στις άδειες που προκαλούν την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση ψηλών κτιρίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία θα δίνει λύση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία πιθανώς θα περιλαμβάνει κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ή θα βάζει όριο αναφορικά με το ύψος των κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κατέθεσε δύο αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά δύο αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αττικής κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, ενώ αναμένεται και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα ο δήμος προσέφυγε κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την οποία «το υπουργείο εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα», αγνοεί την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται από την πολεοδομία η αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ – 4067/2012) έως την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Το υπουργείο αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημά μας για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που ζητήσαμε στις 20 Μαρτίου», αναφέρεται από τον δήμο.

Επίσης, προσέφυγε κατά της απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή (έπειτα από σχετικό εξώδικο του ΤΕΕ) εξέδωσε απόφαση με την οποία, ακυρώνει, σύμφωνα με την δήμο, «την προβλεπόμενη από το άρθρο 32 του νόμου 3584/2007 εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΤΕΕ ζητείται «να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων», όπως τουλάχιστον αναφέρει ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός σε ανοιχτή επιστολή-απάντηση, που απευθύνεται στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.

Αφορμή για τις επιστολές είναι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης, ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) άδειες δόμησης μέχρι τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, κάτι που το ΤΕΕ θεωρεί παράνομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δήμους που αποφασίζουν να λάβουν μέτρα ώστε να μην αλλοιωθούν οι περιοχές από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση ψηλών κτιρίων έχουν προστεθεί και οι δήμοι Κηφισιάς και Παπάγου – Χολαργού.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικά τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που χτίζονται, το αυξημένο ύψος και ο μεγαλύτερος όγκος κτιρίων, λόγω του bonus που λαμβάνουν, όπως προβλέπει ο κανονισμός για κτίρια που κτίζονται με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, εφόσον παραχωρείται η πρόσοψη για κοινή χρήση, εφόσον υπάρχουν χώροι πρασίνου πέριξ του κτιρίου.