«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία για έξι περιφέρειες λόγω των 158 πυρκαγιών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σε όλη τη χώρα, με τις δυνάμεις της να είναι σε επιφυλακή για σήμερα Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) βρίσκονται Αττική, Βοιωτία, Κυκλάδες, Κρήτη, Νοτιοανατολική Πελοπόννησος και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων θα πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.