Προ των πυλών βρίσκονται τα απογευματινά χειρουργεία και τέσσερα νοσοκομεία έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο του ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα απογευματινά χειρουργεία.

«Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό ακυρώνει τη θεμελιώδη σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες. Θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα στελεχώσουμε και πώς θα χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ. Μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε σούπερ μάρκετ προϊόντων υγείας με συγκεκριμένο κατάλογο. Είναι βέβαιο ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Όσοι έχουν χρήματα βρίσκουν απογευματινό χειρουργείο σε μία βδομάδα», είπε αρχικά.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 70 αίθουσες ανεπτυγμένες στα νοσοκομεία, και λειτουργούν οι 43. Στο Ιπποκράτειο κάναμε μεταμοσχεύσεις τις προάλλες με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ. Στο Παπαγεωργίου θα γίνουν 4 απογευματινά χειρουργεία την Τρίτη, λειτουργούν οι 9 χειρουργικές αίθουσες στις 14 και θα γίνονται 10-15 χειρουργεία την εβδομάδα. Σύνολο περίπου 50 απογευματινά χειρουργεία τον μήνα», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.

«Στο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία, με 9 αίθουσες να λειτουργούν από τις 14 που έχει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κόστος απογευματινών χειρουργείων και νέες επιβαρύνσεις εξετάσεων

Πολύ μικρή επέμβαση: 300 €

Παράδειγμα: Καταρράκτης, εξαγωγή δοντιού – αποκατάσταση, αρθροσκόπηση

Μικρή επέμβαση: 500 €

Παράδειγμα: Βουβωνοκήλη, λιθοτριψία

Μεσαία επέμβαση: 900 €

Παράδειγμα: Αφαίρεση χολής, διάφραγμα, αμυγδαλές, καισαρική

Μεγάλη επέμβαση: 1.200 €

Παράδειγμα: Σκωληκοειδεκτομή, δισκοκήλη, αρθροπλαστική γονάτου

Βαριά επέμβαση: 1.600 €

Παράδειγμα: Θυρεοειδής, βηματοδότης, αρθροπλαστική ισχίου

Εξαιρετικά βαριά επέμβαση: 2.000 €

Παράδειγμα: Μεταμοσχεύσεις, Bypass, βαλβίδα

Πρόσθετη επιβάρυνση: Στη συμμετοχή ασθενούς

– Εξετάσεις αίματος – ούρων: 1 € ανά παραπεμπτικό

– Απεικονιστικές εξετάσεις: 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό

– Έναρξη χρέωσης: Από 1η Απριλίου 2024

– Αφορά:

  • Ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ
  • Συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρεία