Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9:00 έως τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη (1/2) οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίοι στις 10:00 έδωσαν ραντεβού έξω από το υπουργείο Υγείας.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Αριστοτέλους ενώ λίγο μετά τις 10:30 στη συγκέντρωση κατέβηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης για να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απεύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι «κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρότι έχουν ενεργές συμβάσεις, καθότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους. Εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι συνάδελφοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως 31.3.2024».

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, η ανάληψη των υπηρεσιών αυτών από εργολάβους, στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο, «σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των νοσοκομείων». «Έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας, που έβαζε φρένο σε νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους» προσθέτει.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από τον υπουργό Υγείας, να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκονται. Παράλληλα, να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για να έχουν τη δυνατότητα τα νοσοκομεία, να συνάπτουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και εν τέλει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast