Η κουζίνα του σπιτιού είναι το μέρος όπου κρύβονται οι μεγαλύτερες πιθανότητες για το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Το μαγείρεμα, μια απαραίτητη καθημερινή δραστηριότητα, είναι η βασική αιτία γι’ αυτό, καθώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, πολλές φορές η κούραση της ημέρας ή και άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν παράλληλα, μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες αβλεψίες.

Ο κίνδυνοι αυτοί, όμως, μπορούν να προληφθούν αν φροντίζουμε για ορισμένα βασικά μέτρα.

  • Ένας φούρνος που λειτουργεί σωστά είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή πυρκαγιάς. Έτσι, στο παραμικρό τεχνικό πρόβλημα δεν αμελούμε να καλέσουμε ειδικό. Πάντα όσον αφορά τη συσκευή, η καθαριότητα είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Υπολείμματα φαγητού ή συσσωρευμένα λίπη και λάδια μπορούν εύκολα να αναφλεγούν – έτσι, καθαρίζουμε σχολαστικά μετά το μαγείρεμα.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ τον χώρο της κουζίνας όταν μαγειρεύουμε. Αν κάτι πάει στραβά την ώρα που το τηγάνι είναι στο μάτι ή το ταψί στον φούρνο, πρέπει να είμαστε εκεί και να αντιδράσουμε άμεσα. Δεν είναι τυχαίο ότι το μαγείρεμα χωρίς την επίβλεψη κάποιου είναι επίσης κύρια αιτία πυρκαγιών στην κουζίνα.
  • Χρησιμοποιείτε το καπάκι της κατσαρόλας σας ή αλουμινόχαρτο στο ταψί σας – γενικά αποφύγετε να μαγειρεύετε με τα σκεύη ανοιχτά. Τα λάδια ή τα λίπη που πετάγονται, αφενός βρωμίζουν τη συσκευή, αφετέρου μπορεί να δημιουργήσουν μικρές εστίες φωτιάς. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν επώδυνα εγκαύματα σε όποιον πλησιάσει τη συσκευή.
  • Ο ανιχνευτής καπνού στον χώρο της κουζίνας είναι απαραίτητος, αλλά προσοχή: δεν πρέπει να είναι πολύ κοντά στη συσκευή, γιατί θα δίνει ψευδείς συναγερμούς. Έτσι, φροντίστε για τη σωστή εγκατάσταση αυτού του σημαντικού μέτρου πυρασφάλειας.
  • Ένας σκύλος που τρίβεται στα πόδια σας ή ένα παιδί που παίζει με τα αυτοκινητάκια του στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε, είναι το… λάθος πράγμα στο λάθος μέρος. Γενικά, ο χώρος της κουζίνας πρέπει να είναι απαλλαγμένος από οτιδήποτε μπορεί να σας δυσκολέψει την ώρα του μαγειρέματος.
  • Όταν τηγανίζετε ή όταν έχετε το ταψί στον φούρνο, μπορεί να χρειάζεται παράλληλα να κάνετε κι άλλες δουλειές (λ.χ. να ετοιμάζετε τη σαλάτα ή να καθαρίζετε). Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή σας μπορεί να αποσπαστεί και το φαγητό να παραμείνει στη φωτιά περισσότερο απ’ όσο πρέπει, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό. Τη λύση εδώ μπορεί να δώσει ένα χρονόμετρο ή ο χρονοδιακόπτης της κουζίνας σας, που θα σας δείξει πότε το φαγητό είναι έτοιμο και σε ποια δουλειά πρέπει να δώσετε προτεραιότητα.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα σκεύος κατάλληλου μεγέθους για την ποσότητα φαγητού που θέλετε να μαγειρέψετε. Επίσης, βάζετε το τηγάνι ή την κατσαρόλα στην κατάλληλη εστία. Εκτός από θέμα ασφάλειας, για πυρκαγιά ή για έγκαυμα), είναι και θέμα οικονομίας.
  • Τελευταίο και σημαντικότερο: Όσο σωστά κaι αν κάνουμε τα πάντα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ατυχημάτων. Όμως, ατύχημα στην κουζίνα σημαίνει 99% πυρκαγιά. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη πυροσβεστήρα στον χώρο. Επιλέξτε έναν του κατάλληλου τύπου και μάθετε να τον χρησιμοποιείτε.