Κοσμοσυρροή πιστών υπήρξε στα Ιωάννινα προκειμένου να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, που μεταφέρθηκε στο Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου από τη Μονή Βατοπαιδίου όπου φυλάσσεται.

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, το Ιερό Κειμήλιο στην ειδική θήκη μετέφερε ο Καθηγούμενος της Μονής Εφραίμ ο οποίος το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Κατά την άφιξη ανέμεναν στον Ιερό Ναό οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου με την υποδοχή να είναι ιδιαίτερη.

Η Τιμία Ζώνη ή Τίμια Ζώνη ή Αγία Ζώνη (της Θεοτόκου) είναι ένα πανίερο χριστιανικό προσκύνημα που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος εντός ασημένιας (μεταγενέστερης) θήκης, αποτελούμενης από τρία τεμάχια.

Κατά την ιερή παράδοση, την Αγία Ζώνη παρέδωσε η Παναγία στον Απόστολο Θωμά αμέσως μετά την κοίμησή Της και με την ανάληψή Της. Θεωρείται πλέον πανίερο προσκύνημα καθώς αποτελεί το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο της Παναγίας που έχει διασωθεί.

Η ιστορία πίσω από την Αγία Ζώνη

Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος (395-408) τη μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και την κατέθεσε σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Αγίαν Σορόν». Η αυτοκράτειρα Πουλχερία, κόρη του Αρκάδιου, κατασκεύασε ναό για να φυλαχθεί η ζώνη, την οποία μάλιστα διακόσμησε η ίδια με χρυσή κλωστή. Στην πορεία των χρόνων, η ζώνη τεμαχίστηκε και μέρη της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Πόλης.

Μετά την άλωση ένα μόνο τμήμα της ζώνης έφτασε στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου χωρίς να γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι την παρέδωσαν. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωάννης Στ’ Κατακουζηνός την παρέδωσε το 1354, και αφού παραιτήθηκε από το αξίωμά του, έγινε Μοναχός.

Το θεομητορικό κειμήλιο θα παραμείνει στον ναό του Αγίου Παϊσίου έως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.