Η ασφάλεια του σπιτιού μας από διαρρήξεις είναι βασική προτεραιότητα για όλους. Σε κάποια σημεία, όμως, μπορούμε να εκμεταλλευθούμε επιλογές που είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικές στο θέμα της ασφάλειας και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Και αυτές οι επιλογές, όπως δείχνουν οι καιροί μας, δεν γίνονται απλώς για λόγους ηθικής ικανοποίησης, αλλά από αναγκαιότητα: η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων.

  • Οι διαρρήκτες μισούν το φως – θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους αθέατοι. Έτσι, εύλογα, ένα βασικό μέτρο ασφαλείας είναι ο φωτισμός του χώρου μας, ακόμα κι όταν δεν είμαστε εκεί. Πολλοί αφήνουν τα εσωτερικά φώτα αναμμένα όταν λείπουν, για να δίνουν την εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι. Ωστόσο, αντί να αφήσουν ένα ή δύο φώτα αναμμένα όλη τη νύχτα (ή όλο το Σαββατοκύριακο), μπορούν να συνδέσουν τα εσωτερικά φώτα τους με χρονοδιακόπτες και να ρυθμίσουν το καθένα σε διαφορετικές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, τα φώτα θα ανάβουν και θα σβήνουν κατά διαστήματα επιτυγχάνοντας τον στόχο να δείξουν ότι κάποιος είναι μέσα στο σπίτι. Επίσης, η εγκατάσταση λαμπτήρων LED σε όλα τα φώτα του σπιτιού θα αποφέρει μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση χρημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Κάτι ανάλογο μπορείτε να κάνετε και με τον εξωτερικό φωτισμό του σπιτιού σας: αντί να αφήνετε ένα εξωτερικό φως αναμμένο τη νύχτα, εγκαταστήστε προβολείς LED που ενεργοποιούνται με κίνηση έξω από το σπίτι, ειδικά γύρω από τον δρόμο, το γκαράζ και τα σημεία εισόδου. Αυτοί όχι μόνο μπορούν να αιφνιδιάσουν (ή και να τρομάξουν ακόμα) έναν εισβολέα όταν θα ενεργοποιηθούν απροσδόκητα, αλλά παράλληλα εξοικονομούν και ενέργεια. Σημειωτέον, υπάρχουν προβολείς που φορτίζονται με ηλιακή ενέργεια.
  • Ένας βασικός κανόνας ασφαλείας λέει ότι το εσωτερικό του σπιτιού μας πρέπει να είναι αθέατο στους έξω. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφράζεται σε «έχουμε πάντα τραβηγμένες τις κουρτίνες (ή τις περσίδες) στα παράθυρα». Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας (και «πράσινος») λόγος για να το κάνετε αυτό σχολαστικά: οι τραβηγμένες κουρτίνες στα παράθυρα εμποδίζουν το φως του ήλιου να μπαίνει μέσα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σπιτιού το καλοκαίρι (εντείνοντας τη «δουλειά» του κλιματιστικού) ή εμποδίζοντας τον χειμώνα τη θερμότητα να διαφεύγει από τα παράθυρα (εντείνοντας τη «δουλειά» του συστήματος θέρμανσης). Συμπερασματικά, οι τραβηγμένες κουρτίνες σημαίνουν και ενεργειακά πιο αποδοτικό σπίτι.
  • Σε γενικές γραμμές, ένα «έξυπνο» οικιακό σύστημα ασφαλείας, το οποίο στέλνει, λαμβάνει και αποθηκεύει βίντεο ψηφιακά, καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή και μπορεί να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό από το παραδοσιακό αναλογικό. Ωστόσο, πριν επιλέξετε κάποιο, φροντίστε να κάνετε έρευνα αγοράς για το αποτύπωμά του σε άνθρακα. Σε τελική ανάλυση, αν αποφασίσετε να επενδύσετε τόσα πολλά για την ασφάλεια του σπιτιού σας, αξίζει τον κόπο το «λίγο παραπάνω» για ένα πιο «πράσινο» σύστημα.
  • Όλο και περισσότερες εταιρείες απ’ όλο το φάσμα της οικονομίας προσπαθούν να γίνουν πιο «πράσινες» στη λειτουργία τους και να προσφέρουν προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Όμως, κάποιες είναι πιο «πράσινες» από τις άλλες και κάποια προϊόντα έχουν χαρακτηριστικά φιλικότερα προς το περιβάλλον. Πριν κάνετε τις αγορές σας, λοιπόν, κάντε μια καλή έρευνα αγοράς: και ο σκοπός της ασφάλειας και ο σκοπός της προστασίας του περιβάλλοντος αξίζουν τον κόπο -και με το παραπάνω.