Το Θέατρο Λυκαβηττού, ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα μνημεία της Αθήνας, σήμερα, υποδέχεται ξανά το κοινό, μετά την πλήρη αποκατάστασή του, από τον Δήμο Αθηναίων με χρηματοδότηση, ύψους 3.960.098 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων με στόχο την άρση επικινδυνότητας του χώρου, είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με αφορμή την επαναλειτουργία του θεάτρου, ύστερα από 15ετή αδράνεια, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ένας εμβληματικός μητροπολιτικός πολιτιστικός πόλος για την πόλη της Αθήνας και συνολικά την Αττική μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, παίρνει ξανά ζωή και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και τοπόσημο-κόσμημα για την Αττική». Επίσης απευθύνει ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για την άψογη συνεργασία, τονίζοντας ότι «οι υπηρεσίες μας συνεργάστηκαν αρμονικά με τις υπηρεσίες του Δήμου με αποτέλεσμα το έργο να περατωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις».

Σημειώνεται ότι το θέατρο αναβαθμίστηκε λειτουργικά με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο, στη βάση του αρχικού σχεδιασμού του σπουδαίου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, ενώ διατηρεί την παλαιά μορφή του, με σημαντικά αυξημένη τη χωρητικότητά του.

Ειδικότερα οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προέβλεπαν αφαίρεση των παλιών καθισμάτων, κατασκευή νέων κερκίδων, ενίσχυση της στατικότητας του οργανισμού με σκυροδετήσεις, ξύλινες-μεταλλικές κατασκευές και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Παράλληλα προστέθηκε αποχετευτικό σύστημα και τουαλέτες, ανασυστάθηκε το κυλικείο, αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης, τοποθετήθηκαν νέα συστήματα ασφάλειας, μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης, ενώ τοποθετήθηκε και περιμετρικός φωτισμός ανάδειξης του θεάτρου και των βράχων.