Οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές και μερικές από αυτές, είναι η κατάρρευση σπιτιών και γεφυριών, τα οποία παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε πως «δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών». Μάλιστα, έκανε λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό, σωστό σχεδιασμό και ό,τι αφορά στα κτήρια».

Επίσης, είπε ότι στις υποδομές το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της αργίλου στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες τόνισε ότι είναι μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά δέχονται τεράστιες πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν.

Έτσι, πρότεινε να μην χτιστούν σπίτια στις πλημμυρισμένες περιοχές, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δαπανηθουν λεφτά για επισκευές ή ανακατασκευές. Αντιθέτως, πρότεινε να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα πιο ασφαλή σημεία.