Νύχτα αγωνίας είναι αυτή που διανύουμε για την πόλη της Λάρισας καθώς ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που δέχεται εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υπερχείλισης.

Πολλοί είναι οι Λαρισαίοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας onlarissa.gr που έχουν βγει από τα σπίτια τους, κυρίως στις παραποτάμιες περιοχές, ενώ άλλοι είναι… καρφωμένοι στις γέφυρες παρακολουθώντας την εξέλιξη της στάθμης του ποταμού.

Μεταμεσονύχτια σύσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον Πηνειό – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αρμοδίων

Σε συνεχή στάθμιση των δεδομένων βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για τον Πηνειό, ο οποίος τις τελευταίες ώρες υποδέχεται τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και να εκκενωθούν τρία χωριά του Δήμου Λαρισαίων, η Μάνδρα, η Αμυγδαλέα και το Κουτσόχερο.

Στη Λάρισα μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (8/9) είχαμε περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του ότι η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Ανάστατοι οι κάτοικοι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της κατάστασης στον Πηνειό.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και κατά μήκος της περιφερειακής οδού της Λάρισας, με την τροχαία να προχωρά σε αποκλεισμό τμήματος αυτής.

Στην τελευταία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου κ. Απόστολου Καλογιάννη, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και τα σενάρια για τη δύσκολη αυτή νύχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των αντιπλημμυρικών ζωνών, διαφαίνεται συγκρατημένα στον ορίζοντα αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, γίνονται αυτή την ώρα και νέες παρεμβάσεις εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σπάνε ανάχωμα σε φράγμα για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός

Στο μεταξύ, οι αρχές αποφάσισαν να σπάσουν το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης ώστε να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα tirnavospress.gr, o πρόεδρος της κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου Κώστας Λυγούρας, τόνισε πως με τις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών του νομού, η κοινότητα αποφάσισε να ανοίξει το σημείο ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων σε Λάρισα, αλλά και Φαλάνη – Δασοχώρι.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού» ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112.

Ενώ μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται από την κακοκαιρία Daniel.