Η επίσημη θέση του ΔΝΤ για την «εξαιρετικά μη βιώσιμη» κατάσταση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με το καταστατικό του, καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που τα περισσότερα μέλη του, παρά τη διαφοροποίηση κάποιων μελών του ΔΣ κυρίως από την Ευρώπη, διαμορφώνουν κοινή αντίληψη, είπε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Π. Ρουμελιώτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Ο κ. Ρουμελιώτης εκτίμησε ότι μετά την τοποθέτηση του ΔΝΤ για «εξαιρετικά μη βιώσιμο» ελληνικό χρέος, είναι δύσκολη η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ξεχώρισε τέσσερα θετικά, στις θέσεις που περιλαμβάνει η έκθεση:

  • Παραδοχή ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στην διόρθωση ανισορροπιών στα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο πληρωμών
  • Αναγνώριση για πρώτη φορά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και η εσωτερική υποτίμηση είχαν υψηλό κοινωνικό κόστος (μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας)
  • Αναγνώριση ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτρέψει στην ανάπτυξη και θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν τα capital control
  • Αναγνώριση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο (το 2015 έφτασε το 179% με τάση για 180% του ΑΕΠ)

Το θετικό είναι ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του Ταμείου συμφώνησαν με την έκθεση, σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης, αν και ακούστηκαν διαφορετικές θέσεις για την τροχιά της βιωσιμότητας του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.