«Κουμπαρά» για έξτρα μέτρα στήριξης σε ευάλωτους και χαμηλά εισοδήματα με επιταγές ακρίβειας, αυξημένα κονδύλια για την θέρμανση, επιδοτήσεις λογαριασμών για το ρεύμα δημιουργεί το υψηλότερο σε σχέση με το στόχο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης και των υπερεισπράξεων από φόρους με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 να εκτινάσσεται στο 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Με βάση την σημερινή εικόνα η καλύτερη επίδοση στο πλεόνασμα συγκριτικά με το στόχο οφείλεται στα αυξημένα υπερέσοδα από την ακρίβεια που λειτουργεί σαν επιταχυντής των εισπράξεων για τα ταμεία με την κούρσα να οδηγεί ο ΦΠΑ.

Ο Ιούνιος έκλεισε με υπερεισπράξεις 2,1 δισ. ευρώ για τα ταμεία ενώ τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία θα ανακοινωθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν ότι υπάρχει νέα υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα και τον Ιούλιο.

Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών ο πήχης για τις εισπράξεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει τοποθετηθεί στα 32,36 δισ. ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν πολύ πιο πάνω.   

Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο ανοίγουν το δρόμο στη κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά το εύρος και η έκταση αναμένεται να κλειδώσουν αρχές Σεπτέμβρη  ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο.

Το «πακέτο» με τα μέτρα αναμένεται να κλειδώσει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και θα το ανοίξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και με μικρό κόστος για τα ταμεία από τη στιγμή που το βάρος την επόμενη χρονιά πέφτει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται:

– Μία νέα αύξηση στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης που την περσινή σαιζόν ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για τους νέους δικαιούχους αφήνεται ανοικτό να δοθεί διπλό επίδομα 1.600 ευρώ και φέτος. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

– Νέο σχήμα επιδοτήσεων που θα ξεφουσκώνει τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα δώσει ανάσες στις ευάλωτες ομάδες.

– Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

– Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.