Άλλο ένα «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο με στόχο την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων τραπεζικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά τις συζητήσεις που είχε με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, προωθεί δυο βασικές αλλαγές:

  1. Ενυπόθηκα δάνεια. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ποσού ανάκτησης από τη ρευστοποίηση των ενεχύρων που συνοδεύουν τα χρέη ενός οφειλέτη, προς την κατεύθυνση μείωσής του. Με τις αλλαγές εκτιμάται ότι οι προτάσεις αναδιάρθρωσης που θα παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος, θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό αποδεικτές. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχεδόν 1 στις 5 προτεινόμενες λύσεις απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες, κατά βάση λόγω της αδυναμίας τους να την εξυπηρετήσουν.
  2. Προκαταβολή: Η δεύτερη αλλαγή, την οποία ζήτησαν οι servicers από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή, αφορά στην υποχρέωση του δανειολήπτη να καταβάλλει μία μικρή προκαταβολή πριν την ενεργοποίηση της λύσης αποπληρωμής που του προτείνεται. Οι εταιρείες διαχείρισης εκτιμούν ότι με την καταβολή έστω και ενός συμβολικού ποσού στην έναρξη της περιόδου εξόφλησης, θα μειωθούν αυτές οι περιπτώσεις οφειλετών που δέχονται μια ρύθμιση αλλά δεν ξεκινούν ποτέ την εξόφλησή της.

Οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι και το τέλος του α΄ εξαμήνου 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 6.254 επιτυχείς αναδιαρθρώσεις, που αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 823 νέες ρυθμίσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

Τα είδη των ρυθμίσεων

Σημειώνεται ότι με βάση τις αναδιαρθρώσεις που έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών έχει πετύχει αξιοσημείωτο κούρεμα της αρχικής του οφειλής, η οποία φυσικά μπορεί να περιλαμβάνει και τόκους.

Ειδικότερα, η μέση διαγραφή για οφειλές προς το Δημόσιο φτάνει σε 18,3% και για χρέη προς τράπεζες το 26%. Για τα χρέη προς τις τράπεζες σχεδόν οι μισές ρυθμίσεις έγιναν με κούρεμα μεγαλύτερο του 30% και στο 15% με 50% ή περισσότερο.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην καταναλωτική πίστη (33,74%) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια (30,92%) και τα στεγαστικά (14%).

Ως προς τη μέση διάρκεια αποπληρωμής, φτάνει τα 17 χρόνια για οφειλές προς το Δημόσιο και τα 15 χρόνια στα τραπεζικά δάνεια. Στα στεγαστικά δάνεια ανέρχεται σε 26 έτη, στα επιχειρηματικά σε 19 και στα καταναλωτικά σε 14 έτη.