Στην κοινοβουλευτική πρεμιέρα την Πέμπτη (06/07) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της νέας τετραετίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας. Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Το Newsbeast σας παρουσιάζει με τη βοήθεια της δικηγόρου κας Μαργαρίτας Κάρδαρη την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του 2027, προαναγγέλλοντας μέτρα, παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις για όλα τα πεδία δραστηριότητας του κράτους» ανέφερε αρχικά οι κυρία Κάρδαρη και ανέλυσε την τριπλή δέσμη μέτρων.

Αναλυτικά:

Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα

  • Σε βάθος τετραετίας ο μέσος μισθός θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ με χαμηλότερο το ποσό των 950 ευρώ.
  • Μείωση της ανεργίας στο 8% σε βάθος τετραετίας με ταυτόχρονη απελευθέρωση – «ξεπάγωμα» των τριετιών που σημαίνει αύξηση του μισθού έως και 30%.
  • Μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.

Εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα

Από 01/01/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αύξηση τουλάχιστον 600 ευρώ τον χρόνο.

Αναλυτικά:

  • για τον υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 780 ευρώ
  • για τον υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 858 ευρώ
  • για τον υπάλληλο της Τεχνολογικής εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 1.037 ευρώ και
  • για τον υπάλληλο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που σήμερα αμείβεται με 1.092 ευρώ

Επίσης, θα δοθεί αύξηση κατά 30% στο επίδομα ευθύνης.

«Οι περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Ιανουαρίου – δηλαδή με τους μισθούς που θα καταβληθούν πριν από την Πρωτοχρονιά – θα δουν τις αμοιβές τους να αυξάνονται, κάτι που έχει να συμβεί 14 χρόνια. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ» ανέφερε η κα Κάρδαρη.

Τα ποσά

«Η παρέμβαση θα είναι οριζόντια με αύξηση 50 ευρώ τον μήνα για όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης, επιπλέον αύξηση 20 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 50 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και αντίστοιχη αύξηση για όσους έχουν τρία παιδιά. Παράλληλα έρχεται και αύξηση στο επίδομα θέσης ίσως και περισσότερο από 50 ευρώ τον μήνα» επισήμανε η δικηγόρος.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ανάληψη ευθύνης στο Δημόσιο αποζημιώνεται με το επίδομα θέσης, το οποίο ανέρχεται στα 290 ευρώ για τους προϊσταμένους τμημάτων, στα 350 ευρώ για τους προϊσταμένους υποδιευθύνσεων, στα 450 ευρώ για τους προϊσταμένους διευθύνσεων και στα 1.000 ευρώ για τους προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων» διευκρίνισε η κα Κάρδαρη.

Αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα

  • Επίδομα από 50 ευρώ στα 70 για το πρώτο παιδί
  • Επίδομα από 70 ευρώ στα 120 για δύο παιδιά
  • Επίδομα 120 στα 170 για τρία παιδιά

Επιπλέον θα υπάρξει αύξηση στα εκτός έδρας και αύξηση επιδόματος ειδικών συνθηκών για ένστολους.

Συνταξιούχοι

Συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αύξηση από την 1η του έτους, που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 3% και είναι πολύ πιθανό να δοθεί εκ νέου εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους λόγω της προσωπικής διαφοράς, δεν θα λάβουν αυξήσεις ή θα είναι μικρές.

Σημειώνεται πως οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται, με την εφαρμογή του νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα της αναλογικής μείωσης της σύνταξης ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης, ίσως δουν αυξημένο το ποσό της σύνταξής τους. Σήμερα αυτή μειώνεται κατά 30% ανεξαρτήτως εάν η απασχόληση είναι πλήρης ή μερική.

Η δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη

Αναλυτικά:

  • Αύξηση των συντάξεων από 01/01/2024 στο 3% και άνω
  • Διατήρηση του επιδόματος /εφάπαξ ενίσχυσης των 250-300 ευρώ στο τέλος κάθε έτους στους
    χαμηλοσυνταξιούχους , στους ευάλωτους και σε όσους συνταξιούχους δεν λαμβάνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
  • Απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες
  • Κατάργηση της μείωσης της σύνταξης κύριας και επικουρικής κατά 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους και αντικατάσταση αυτής με φορολογικό συντελεστή στο εισόδημα από εργασία