Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο χώρος των κρυπτονομισμάτων έχει κλονιστεί, ειδικά μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, όμως το Bitcoin σημειώνει ράλι ανόδου, με αποτέλεσμα να φτάσει σε υψηλό οκτώ μηνών. Χαρακτηριστικά, στις 16 Φεβρουαρίου η τιμή του βρέθηκε στα 25.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Ωστόσο, οι παραπάνω εξελίξεις συμβαίνουν μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, με τη Wall Street και την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά να ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισης του πληθωρισμού και να εξετάζουν αύξηση στα επιτόκια. Έτσι, αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα θετικά μηνύματα από τον χώρο των άυλων νομισμάτων και ξεκινούν να λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα.

Ο αρθρογράφος των New York Times Bernhard Warner καταγράφει τους περιορισμούς που αρχίζουν να εφαρμόζονται -ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ- και παραθέτει τις τρεις θεωρίες που περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους το Bitcoin «εκτοξεύεται» ξανά.

Κρατήσεις ταξιδιών με κρυπτονομήσματα

Μπλόκο στους τίτλους ιδιοκτησίας

Ο χώρος των κρυπτονομισμάτων επί της ουσίας είναι ένα χρηματιστήριο, στο οποίο μπορεί να ποντάρει ο κάθε πολίτης ως ιδιώτης, μόνο που πληρώνει σε χρήμα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για να λάβει ψηφιακά νομίσματα, τα οποία έχουν σοβαρούς περιορισμούς στο πώς ξοδεύονται, ενώ δεν αναγνωρίζονται σε όλες τις περιπτώσεις. Παράλληλα, σε σημαντικό βαθμό δεν ισχύουν οι κανόνες που διέπουν τα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Εταιρείες διαχείρισης κρυπτονομισμάτων λοιπόν, επενδύουν σε μερικές περιπτώσεις σε Crypto assets, που είναι καθαρά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν δημόσια λογιστικά βιβλία μέσω του διαδικτύου για να αποδείξουν την ιδιοκτησία.

Έτσι, την Τετάρτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε νόμο, με τον οποίο περιορίζει τη δυνατότητα να γίνονται επενδύσεις σε Crypto assets, ενώ η Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε ακρόαση για να εξασφαλιστούν τα μέσα, με τα οποία οι υποψήφιοι επενδυτές θα εναρμονίζονται με τη νομοθεσία.

Bitcoin

«Είναι καιρός τώρα να εξετάσουμε πώς να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από μη ελεγχόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ποιους θέλουμε να εξυπηρετεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Sherrod Brown και πρόεδρος της Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε το ανταλλακτήριο Kraken για παραβιάσεις τίτλων, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική του «πονταρίσματος» – κατά την οποία οι χρήστες δεσμεύουν κρυπτογραφημένα μερίδια σε εταιρείες με αντάλλαγμα υψηλές αποδόσεις- ήταν παρόμοια με την πώληση ενός μη καταχωρημένου επενδυτικού συμβολαίου.

Οι λόγοι της «εκτόξευσης»

Παρά τους περιορισμούς που αρχίζουν να εφαρμόζονται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και την κατάρρευση του FTX, το Bitcoin ανεβαίνει θεαματικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα αρνητικό. Ο αρθρογράφος Bernhard Warner σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι που ενδεχομένως εξηγούν αυτό το γεγονός.

Πρώτον, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη το λεγόμενο short squeeze. Δηλαδή όσοι έχουν στοιχηματίσει ενάντια στο Bitcoin, είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν περισσότερο, ώστε να καλύψουν τις θέσεις τους. Δεύτερον, υπάρχει η θεωρία της συγκομιδής φορολογικών ζημιών, κατά την οποία οι επενδυτές πωλούν με ζημία στο τέλος του έτους για να μειώσουν το φορολογικό τους πλήγμα. Στη συνέχεια, εφόσον αλλάζει η ημερομηνία, αγοράζουν ξανά τα αποθέματα που διέθεταν αρχικά.

Επίσης, ο τρίτος λόγος είναι πως οι επενδυτές ενδέχεται να πωλούν τα μερίδια τους σε altcoins και να τοποθετούν αυτά τα χρήματα στο σχετικά πιο καθιερωμένο Bitcoin.

Μέχρι στιγμής, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει και κυριαρχούν δύο απόψεις. Η πρώτη αναφέρει ότι το ράλι ανόδου θα σταματήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και πως οι τιμές θα κατρακυλήσουν, ενώ η δεύτερη πως τα ηλεκτρονικά νομίσματα πρόκειται να ενισχυθούν και να διαψεύσουν τους επικριτές τους.