Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της βιομηχανίας τους τελευταίους μήνες με βελτίωση του οικονομικού κλίματος, άνοδο των εξαγωγών και της παραγωγής καταγράφει το ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ωστόσο το πρόβλημα με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των εισαγόμενων ανατιμήσεων.

Ειδικότερα τα βασικά στοιχεία από το Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία δείχνουν:

  • Σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο και ενίσχυση καταναλωτικής εμπιστοσύνης. – Άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 116,8 μον. τον Ιανουάριο, από 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.
  • Οριακή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σημαντική άνοδο 8,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 2,3% στην ΕΕ27.
  • Σημαντική άνοδο των εξαγωγών βιομηχανίας 27,5% τον Νοέμβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,4 δισ., από €1,8 δισ. ένα έτος πριν.
  • Συνέχιση της υποχώρησης της ανεργίας και τον Νοέμβριο κυρίως λόγω ενίσχυσης της απασχόλησης.
  • Νέα άνοδο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

– Σημαντική ενίσχυση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent, κατά 68,7%, στα 70,8$/βαρέλι, το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Άνοδο για τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας βιομηχανίας, κατά 14,5% την ίδια χρονιά.

– Αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής που προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές στις τιμές εισαγωγών. Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2021 σημειώθηκε στον Ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα Βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.