«Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg με θέμα τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Όταν ο άνθρωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα απέρριψε τον Δεκέμβριο την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για να «ξεκλειδώσουν» περισσότερα κονδύλια διάσωσης στην Ελλάδα, η δουλειά του έγινε ακόμη σκληρότερη, γράφει το πρακτορείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ήττα της τον Ιανουάριο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο 60χρονος δανός οικονομολόγος είναι σήμερα αντιμέτωπος με μια ομάδα «αρχαρίων» των οποίων οι ηγέτες έχουν παρομοιάσει τους όρους των δημοσιονομικών προγραμμάτων ως «εικονικό πνιγμό».

«Εκείνη η διαπραγμάτευση, το Δεκέμβριο ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία», δηλώνει στο Bloomberg ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall του Νιού Τζέρσι, Μάρτιν Έντουαρντς, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ. «Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να είναι στη γωνιά τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικής τους επινόησης», σημειώνει.

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν μπορούν να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές τους τώρα. Ενώ ορισμένα ζητήματα, όπως οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμοι, η θέση του Ταμείου είναι ότι κάθε ελληνική συμφωνία πρέπει να επαναφέρει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές ιδιαίτερα στις συντάξεις, αναφέρει το Bloomberg.

«Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένας θεσμός που έχει ρεαλισμό», δήλωσε ο Τόμσεν στο Bloomberg News. «Αλλά, πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη τις οικονομικές πραγματικότητες. Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική συνέπεια. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μεταχειριζόμαστε τις χώρες – μέλη μας με ίσο τρόπο, ότι εφαρμόζουμε ομοιόμορφα τους κανόνες μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πολ Τόμσεν γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα που κάποτε ήταν ένα κομβικό σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους και πέντε αδελφούς και αδελφές του.

Καθηγητής του Τόμσεν στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του ήταν ο Νιλς Τίγκεσεν, ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ. Ο Τίγκεσεν θυμάται τον πρώην φοιτητή του ως ήσυχο, σοβαρό και εξαιρετικά εργατικό. Όταν ο Τόμσεν δυσκολεύθηκε να προσληφθεί στο ΔΝΤ, επειδή δεν είχε διδακτορικό, ο Τίγκεσεν συνέστησε στο Ταμείο να του δώσει αυτή την ευκαιρία. «Θα περίμενα από αυτόν να είναι με κάποια έννοια ένας μέσος οικονομολόγος του ΔΝΤ που γράφει εκθέσεις», δήλωσε ο καθηγητής.

Αντίθετα, σημειώνει το Bloomberg, ο Τόμσεν ασχολήθηκε με τον πυρήνα της λειτουργίας των αποστολών του Ταμείου – επισκεπτόμενος χώρες για να αξιολογήσει τις οικονομικές πολιτικές τους ή την πρόοδό τους όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων δανεισμού. Απορροφήθηκε τόσο πολύ από τη δουλειά αυτή, ώστε ακύρωσε τα σχέδια του να επιστρέψει στη Δανία για να κάνει διδακτορικό.