Σειρά ερωτημάτων προκαλεί στην αγορά η ελληνική πρόταση για την αλλαγή στον ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές όταν οι συναλλαγές γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται συντελεστής 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες αν οι πληρωμές γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Οι δύο συντελεστές θα αυξάνονται σε 9,5% και 18% αντίστοιχα εάν οι πληρωμές γίνονται με μετρητά.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο newsbeast.gr ο Αντώνης Μάκρης πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης για το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του επιχειρηματία.

«Ένα μέτρο όταν εφαρμόζεται πρέπει να εφαρμόζεται στην ολότητά του και όσο πιο απλό είναι τόσο πιο εύκολο είναι να εφαρμοστεί» είπε και πρόσθεσε: «Ή πρέπει να είναι ένας συντελεστής ή δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για λόγους ψηφοθηρικούς και όχι πραγματικούς».

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής υπογράμμισε ότι «η αγορά σήμερα δεν είναι προετοιμασμένη διότι δεν υπάρχουν μηχανάκια πιστωτικών καρτών. Θα πρέπει να υπάρχει μία σειρά μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών είτε με χορηγία από τις ίδιες της εταιρείες που διαχειρίζονται τις πιστωτικές κάρτες ή με κάποια επιδότηση από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν μηχανάκια».

Ακόμη ο κ. Παντελής είπε ότι  υπάρχουν μηχανές που από το Ζ τους δεν μπορούν να μας δώσουν τέτοια στοιχεία άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλάμε και για καινούργιες ταμειακές μηχανές.

Ο Αντιπρόεδρος της Visa Europe, Νίκος Καμπανόπουλος από την άλλη, σημείωσε πως: «Η ελληνική αγορά είναι έτοιμη για χρήση πλαστικού χρήματος αλλά χρειάζεται λίγη δουλειά σε νέα περιβάλλοντα που δεν δέχονται σήμερα κάρτες και κυρίως για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Τα συστήματά μας μπορούν να διαχειριστούν πάνω από 2000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι: «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την χρήση όλων των ειδών των καρτών. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει πιστωτική να ωφεληθεί από άτοκες δόσεις ή επιστροφή πόντων».

Σημειώνεται ότι το κόστος ενός μηχανήματος πιστωτικών καρτών ξεκινά από 70 ευρώ και φτάνει μέχρι 200.