Με θετικές δηλώσεις αλλά χωρίς καμία επί της ουσίας δέσμευση ολοκληρώθηκε όπως αναμενόταν το Eurogroup της Δευτέρας, με το μπαλάκι πλέον για μία ανάσα ρευστότητας για την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στα χέρια του κεντρικού τραπεζίτης της Ευρώπης, Μάριο Ντράγκι.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη, με την κυβέρνηση να περιμένει μία θετική κίνηση μετά την αναγνώριση προόδου στις διαπραγματεύσεις από το Eurogroup. Ωστόσο, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν φόβους για ένα ενδεχόμενο κούρεμα στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενδεχόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται μικρό αλλά υπαρκτό. Ένα τέτοιο σενάριο που είναι καταστροφικό και θα επιτείνει ακόμα περισσότερο το κλίμα ασφυξίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να εκπορευθεί από τη δυσπιστία των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης.

Το απευκταίο αυτό σενάριο είχαν στο μυαλό τους και οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη εβδομάδα, όταν ταξίδεψαν στη Φρανκφούρτη για να συναντηθούν με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, με τις συζητήσεις τους να χαρακτηρίζονται «εποικοδομητικές» και μία συμφωνία «ρεαλιστική».

Ως εκ τούτου και δεδομένης της μετριοπαθούς δήλωσης του Eurogroup, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, για ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση με στόχο μία συμφωνία. Εξάλλου το μήνυμα από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφές για ρευστότητα μόνο κατόπιν έγκρισης των θεσμών.

Όπως τόνισε χθες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις για το ΦΠΑ, την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και τα κόκκινα δάνεια, αλλά παραμένουν αγκάθια με την Ελλάδα να καλείται να κάνει βήματα συναίνεσης για τα θέματα του ασφαλιστικού και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Βαρουφάκης: Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες και το Eurogroup το αναγνώρισε

«Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική.

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη συμφωνία. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις, μετά το αποψινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι «Θέμα του πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και του συντάγματος». «Επιτρέψτε μου να μην δώσω περισσότερες διευκρινήσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε επόμενες ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «το θέμα της ρευστότητας είναι ένα φλέγον ζήτημα», ωστόσο διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

«Η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup», τόνισε.

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πληρωμές των χρεών της, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «όπως κάθε κυβέρνηση έτσι και η ελληνική σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δικαιούχους».

Σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξήγησε πως «οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κάποιες διαφορές που είναι ανύπαρκτες σχεδόν». Όπως εξήγησε, έχει επιτευχθεί «μεγάλη σύγκλιση», χωρίς όμως συμφωνία, σε τομείς όπως το ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, υπάρχουν διαφορές.

«Το βασικό ερώτημα το οποίο τίθεται, είναι εάν οι σειρές αλλαγών τις οποίες έχουμε αποδεχτεί, μόλις αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε, θα οδηγήσουν στο τέλος αυτής της υφεσιακής κατάστασης;», ρώτησε ρητορικά ο κ. Βαρουφάκης.

Δόθηκε εντολή για πληρωμή του ΔΝΤ

Από το βράδυ της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο σε διάψευση των όσων είχαν διαρρεύσει το βράδυ της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε εντολή για την καταβολή των 740 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εντολή για πληρωμή σε περίπτωση που το Eurogroup δεν προχωρούσε σε έμπρακτη αναγνώριση της προόδου στις διαπραγματεύσεις, ώστε να δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για παύση στη δημοσιονομική ασφυξία.

Μάλιστα, η κυβέρνηση βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να… βρει 800 εκατ. ευρώ «παρκαρισμένα» πουυπήρχαν ήδη σαν εγγύηση στον λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ  με τελικό δικαιούχο το ΔΝΤ που εισπράττει από εκεί τις δόσεις του.