«Μικρή ώθηση» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της βλέπει ο Πολ Τόμσεν τονίζοντας όμως ταυτόχρονα πως παραμένουν μακριά από τον στόχο. Με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει πως υπήρξε μικρή ώθηση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε», τονίζει ο Πολ Τόμσεν, προσθέτοντας όμως πως οι διαπραγματεύσεις παραμένουν «μακριά από το στόχο» και υπάρχει ακόμα δρόμος για να επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία.

Ο Τόμσεν εκτιμά πως τα χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να φτάσουν έως τον Ιούνιο. «Το βάρος των αποπληρωμών που πλησιάζουν για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία εκ των
προτέρων, ώστε να δοθεί επιπλέον βοήθεια».

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι κίνδυνοι που συνδέονται με το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. «Κανείς δεν πρέπει να νομίζει πως ένα Grexit θα συνέβαινε χωρίς προβλήματα.

Πρόσθεσε επίσης πως είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι όπως «ο κίνδυνος η ευρωζώνη να φανεί σε μια λέσχη στην οποία γίνεσαι μέλος και την οποία εγκαταλείπεις κατά βούληση», καθώς αυτό θα προκαλούσε αμφιβολίες για το εάν άλλα κράτη θα παραμείνουν εντός ευρωζώνης στο μέλλον.

Καταλήγοντας ο Πολ Τόμσεν τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα περαιτέρω ενσωμάτωσης ώστε να αποσοβήσει τέτοιους κινδύνους, προσθέτοντας πως μακροπρόθεσμα χρειάζεται ισχυρότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση.