«Αυτό που επιτύχαμε με τη Σύνοδο Κορυφής χθες, και επιτυγχάνουμε κάθε στιγμή με αίμα, είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να είμαστε οι ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η καθυστέρηση στη συνεννόηση με τους εταίρους που παρατηρήθηκε από την 20η Φεβρουαρίου, δεν οφείλεται σε ολιγωρία από ελληνικής πλευράς, ή στη μη ικανοποίηση της πλευράς των εταίρων από τις ελληνικές προτάσεις, αλλά σε κάποιους «ασκούμενους μάγους σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο, που πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην κατάσταση της παρελθούσης τρόικας, όπου εκείνοι θα νομοθετούν κι εμείς θα ακολουθούμε πιστά». Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ης Φεβρουαρίου να ανατρέψουν τη λογική της συμφωνίας, και να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τον κατονομάζει, ο κος Βαρουφάκης αναφέρθηκε στα τρία πλεονεκτήματα που είχε επικαλεστεί ο κος Βενιζέλος ως θετική παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που χάνεται – δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα-, λέγοντας πως σε σχέση με την πρόβλεψη του 3%, εξήχθη πρωτογενές πλεόνασμα μόνον 0,6% («θετικό μεν, αλλά ο πρωταθλητισμός απεδείχθη άνθρακας»), πως το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στο «συντριπτικό ποσοστό» των «κόκκινων» δανείων, η δε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιτεύχθηκε μονάχα λογιστικά, καθώς τόσο τα πραγματικά εισοδήματα όσο και οι μέσες τιμές παρουσίασαν πτώση.

«Ο λόγος των εισοδημάτων προς τις μέσες τιμές παρουσίασε βελτίωση, αλλά αυτό ως φαινόμενο δεν είναι ο ορισμός της ανάκαμψης ή της σταθεροποίησης, αλλά της μεγάλης ύφεσης. Πρόκειται για τον ορισμό αυτού που συνέβη τη δεκαετία του ’30. Είναι αστείο να θεωρείται ανάκαμψη και προσβλητικό στους ανθρώπους που υποφέρουν» σημείωσε.

«Το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας που συζητάμε, δεν είναι ψευδεπίγραφο. Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να έχει παραγάγει ένα βουνό από ληξιπρόθεσμα δάνεια (…) Σήμερα δρομολογούμε ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και σε επόμενη φάση, σύντομα, θα υπάρξει διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει εύλογες απορίες και ενστάσεις (π.χ. ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος» από μία ακόμη χαριστική ρύθμιση οφειλών), αλλά και σε κακόβουλες ενέργειες ξένων τεχνοκρατών, που «προσπαθούν να ενισχύσουν τον καριερισμό τους σε διάφορα φόρα εκτός Ελλάδος».

«Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα πολλές ημέρες και περιμένουμε ακόμα να μας πουν τι στοιχεία θέλουν. Δεν είναι ενδιαφέρον ότι δεν μας έχουν πει τι θέλουν; Η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια έχει έναν και μόνο στόχο: Να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία που με αίμα πετύχαμε. Να έχει δικαίωμα λόγου το ελληνικό Κοινοβούλιο» επισήμανε ο κος Βαρουφάκης. Επιστρέφοντας δε, και πάλι στην ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ («σας έδωσαν το δικαίωμα να γράψετε εσείς το Μνημόνιο» είχε πει ο Ευ. Βενιζέλος), ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «αν ήταν τέτοιο το Μνημόνιο του 2010, η Ελλάδα θα ήταν άλλη χώρα».

Τέλος, σε σχέση με την κριτική που δέχθηκε για δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, ο κος Βαρουφάκης προκάλεσε το ακροατήριό του, να του βρουν «μία δήλωση που να αποκλίνει έστω και τόσο δα απ’ το εθνικό συμφέρον». Άλλο η δήλωση, άλλο ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε, άλλο η χλεύη και κακεντρέχεια εκείνων που δεν θέλουν να έχει άποψη μια ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.