Με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (ΗΝΒ) συναντήθηκαν τα μέλη της ένωσης Franak, που είναι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν τη δυνατότητα μετατροπής των δανείων σε ελβετικό φράγκο σε δάνεια συνδεδεμένα με το ευρώ.

Η ΗΝΒ εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεργαστεί για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα και οι εκπρόσωποι της Franak ανακοίνωσαν ότι, σύντομα, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για το θέμα με την ΗΝΒ.

«Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένες διαφορές που σχετίζονται με τεχνικά θέματα του προβλήματος και ελπίζουμε σύντομα να εξαλειφθούν» δήλωσε ο εξωτερικός συνεργάτης της Franak Νίκο Ντέλιτς.

Το μέλος της Franak Ιβάν Κόντρετς τόνισε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν δεν υπάρξει συνεργασία με τους κυβερνητικούς θεσμούς. Πρόσθεσε δε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τις εμπορικές τράπεζες για το θέμα δεν προχωρούν.

Η Franak, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι περίπου 60.000 πολίτες στην Κροατία έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και ότι η ενδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος επηρεάζει τη ζωή 200.000 έως 300.000 πολιτών, ζητά τη μετατροπή όλων των δανείων σε ελβετικό φράγκο σε δάνεια «δεμένα» με το κούνα.

Ωστόσο, το θέμα έχει πολλές πτυχές, μία εκ των οποίων αφορά τη μείωση των διεθνών αποθεματικών της Κροατίας, όπως είχε προειδοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου «μοντέλου» δηλαδή η μετατροπή όλων των δανείων σε ξένο νόμισμα σε δάνεια σε κούνα, θα οδηγήσει στη μείωση των διεθνών αποθεματικών κατά 70%.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κροατικής κυβέρνησης και η έγκριση των τροποποιήσεων στο νόμο περί καταναλωτικής πίστης, βάσει των οποίων ισχύει το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το κούνα (στα 6,39 κούνα) για ένα έτος, μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν ως ένα μέτρο βοήθειας των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Η έγκριση των τροποποιήσεων προκάλεσε νέα αντίδραση εκ μέρους της Ένωσης Τραπεζών της χώρας (HUB), η οποία -σε ανακοίνωσή της- είχε υπογραμμίσει την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης, με χαρακτήρα κοινωνικής ευαισθησίας.
Στις 20 Φεβρουαρίου, η HUB παρουσίασε δύο προτάσεις για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων σε ελβετικό φράγκο και δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Κεντρικός πυρήνας των προτάσεων ήταν η μεταβίβαση του χρέους και του ακινήτου στην τράπεζα ή το κράτος.

Για την απόφαση της κροατικής κυβέρνησης, η HUB είχε σημειώσει πως «αυτό το προσωρινό μέτρο αυξάνει ήδη τη νομική ανασφάλεια και συμβάλλει σε ένα αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα».

Στο θέμα είχε αναφερθεί (στην ανακοίνωσή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κροατίας) και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, τον περασμένο μήνα, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «ενώ η κίνηση αυτή θα στηρίξει τον τομέα των νοικοκυριών και ενδεχομένως να προλάβει πιο έντονη απομόχλευση, θα βλάψει την κερδοφορία των τραπεζών, κυρίως ξένης ιδιοκτησίας».