Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αρχίσει να υλοποιεί μερικές από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι δανειστές της, ώστε να λάβει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, προειδοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια «πρώτη εκταμίευση» από τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα των 172 δισ. ευρώ, μέσα στο Μάρτιο.

«Το μήνυμα μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε αυτά, τότε κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο, ίσως υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο πίσω από τα δύο κείμενα του Eurogroup

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε το παρασκήνιο πίσω από τις συνεδριάσεις των Eurogroups όπου δεν υπήρξε συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διέψευσε κατηγορηματικά ότι πιάστηκε στα χέρια με τον Γιάννη Βαρούφακη, χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια» τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον σπρώξω προς μία συμφωνία, αυτή είναι η δουλειά μου. Έπρεπε, επίσης να σπρώξω και άλλους υπουργούς, που είναι αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, προς την εξεύρεση λύσης. Πρέπει να το κάνεις αυτό και μερικές φορές οι άνθρωποι θυμώνουν, αλλά αυτό είναι κατανοητό, εφόσον έχουμε αποτέλεσμα», εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής κειμένου που προέκυψε στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ο Ντάισελμπλουμ επίρριψε ευθύνες στην Κομισιόν, λέγοντας πως απ’ ό,τι νομίζει η Κομισιόν προσπάθησε να βοηθήσει τους Έλληνες το Σαββατοκύριακο. «Οι Έλληνες έκαναν ένα προσχέδιο και η Κομισιόν, δεν είμαι σίγουρος ποιο επιτελείο, εάν ήταν του Γιούνκερ ή του Μοσκοβισί, μπορεί να ήταν κάποιοι στο Εκοφίν, έκαναν μερικές προτάσεις και το έστειλαν στην Αθήνα. Οι Έλληνες έπειτα νόμιζαν ότι είχαν συμφωνία με την Κομισιόν, δηλαδή με την Ευρώπη, τις Βρυξέλες. Δεν ανακατεύτηκα σε αυτό, και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο», παραδέχτηκε ο ίδιος.

«Η συμφωνία που είδα για πρώτη φορά τη Δευτέρα το πρωί ήταν πολύ αδύναμη αναφορικά με τις δεσμεύσεις. Αυτό ήταν που είπα, λυπάμαι, δεν μπορώ να δουλέψω στη βάση αυτού του κειμένου. Έκανα μια διαφορετική πρόταση, την οποία (ο Βαρουφάκης) βρήκε πολύ σκληρή», περιγράφει ο Ντάισελμπλουμ.

«Υπήρχε, λοιπόν, προφανώς κάποια παρεξήγηση σχετικά με τα δικά τους ποροσχέδια και τις επαφές τους με την Κομισιόν. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπήρχαν ψευδείς προθέσεις. Η Επιτροπή προσπαθούσε να τους βοηθήσει, να τους συμβουλεύσει. Αυτοί (η Αθήνα) νόμιζαν ότι είχαν μια συμφωνία, η οποία ήταν μια παρεξήγηση και κανείς δεν μου το είπε. Έβαλα μια διαφορετική δήλωση στο τραπέζι, ο Βαρουφάκης ήταν έκπληκτος γιατί νόμιζε ότι είχε μια συμφωνία», περιέγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.