Εποικοδομητικές φαίνεται ότι ήταν οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας ανάμεσα σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ελλάδα και έτσι θα γίνει τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, αναφέρουν πηγές των Financial Times σχετικά με τις προτάσεις που στέλνει η Ελλάδα.

«Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε συμφωνία», δηλώνει αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη όπου θα «ζυγίσουν» τα νέα ελληνικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι αναμένεται να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για παράταση του προγράμματος διάσωσης της Αθήνας έως τον Ιούνιο.

Η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων,  αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα στην απόφαση των 18 εταίρων στην ευρωζώνη για επέκταση του προγράμματος πέραν του επόμενου Σαββάτου, οπότε και ολοκληρώνεται.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι, εάν η λίστα κριθεί μη αποδεκτή, οι υπουργοί θα συγκεντρωθούν ξανά στις Βρυξέλλες για ένα ακόμη Eurogroup, ώστε να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Όπως τονίζουν οι Financial Times,  Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, μετά από ένα αρχικό προσχέδιο που στάλθηκε το σαββατοκύριακο το οποίο αποδείχθηκε πολύ «θολό», οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα ήταν πιο εποικοδομητικές, οδηγώντας στην απόφαση να διενεργηθεί η τηλεδιάσκεψη.

«Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε συμφωνία», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, το αίτημα που θα υποβληθεί την Τρίτη θα διατηρεί την προεκλογική υπόσχεση της δαπάνης 1,9 δισ. ευρώ σε κοινωνικές υπηρεσίες για τους οικονομικά ασθενέστερους και σε άλλα μέτρα ανακούφισης για τους φορολογούμενους.

Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι το αίτημα προβλέπει επίσης αύξηση των εσόδων μέσω πιο προοδευτικών φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς και τους λαθρεμπορίου αλκοόλ και τσιγάρων. Εάν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αποδεκτές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα υποβληθεί για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα εισπράξει τη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ που είναι να λάβει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αντ’ αυτού, με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής, η λίστα θα εκτιμηθεί για το αν αποτελεί ένα «σημείο εκκίνησης» για διαπραγματεύσεις. Η τελική λίστα δεν αναμένεται να εγκριθεί πριν τον Απρίλιο, με τους δανειστές να έχουν το περιθώριο να επιμείνουν σε αλλαγές έως τότε.