«Είχαμε μια εντατική συνάντηση όσον αφορά το αίτημα παράτασης» δήλωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου Εurogroup.

«Απόψε έγινε ένα πρώτο βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής γιατί η δουλειά που κάναμε τις προηγούμενες εβδομάδες έφερε καρπούς, φτάσαμε σε μια συμφωνία», τόνισε ο πρόεδρος του Εurogroup.

Όπως εξήγησε, το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση 6 μηνών, ωστόσο αυτό που αποφασίστηκε ήταν «για συμφωνία 4 μηνών». Κατά τη διάρκεια της παράτασης, τα κονδύλια που έχουν στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, όπως εξήγησε.

«Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς θα πρέπει να φανούμε ευέλικτοι και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση αυτής της ευελιξίας», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ «ένα αίτημα για παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις».

«Οι αρχές σήμερα δεσμεύονται να επιφέρουν περεταίρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», σημείωσε.

Επιπλέον, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η παρουσίαση από την ελληνική κυβέρνηση ενός καταλόγου των πρώτων μεταρρυθμίσεων που θα λάβει. « Ο κατάλογος των πρώτων μέτρων θα πρέπει να είναι διαθέσιμος και να παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

«Τη Δευτέρα θα υπάρχει ένας πρώτος κατάλογος από την ελληνική πλευρά και οι θεσμοί θα γνωμοδοτήσουν εάν επαρκούν για τη συνέχιση της διαδικασίας», εξήγησε. «Αυτός ο κατάλογος θα οριστεί λεπτομερέστερα, θα αξιολογηθεί και θα συμφωνηθεί από τους θεσμούς».

«Εάν είναι θετική η εξέταση του καταλόγου από τους θεσμούς την Τρίτη θα αρχίσουμε την διαδικασία λήψης αποφάσεων», υπογράμμισε, εξηγώντας πως μετά θα ακολουθήσει η απαναξιολόγηση του προγράμματος.

Για να καθοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες του ’15.

Ερωτώμενος γιατί επιλέχθηκε η τετράμηνη παράταση, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «το 4μηνο τέθηκε γιατί υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει».

Αναφορικά με το χρόνο καταβολής των χρημάτων, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει «μόλις οι φορείς έχουν αξιολογήσει θετικά τα μέτρα».