Την «επιστράτευση» της ΑΑΔΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Με τα ανείσπρακτα χρέη από πρόστιμα, τέλη κ.α. προς τους Δήμους να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει η ΑΑΔΕ την είσπραξη μέρος των οφειλών, ειδικά αυτών που είναι δύσκολο να εισπραχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως από τους μικρούς Δήμους.

Η συνδρομή του φόρο-εισπρακτικού μηχανισμού εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα έσοδα των ΟΤΑ και παράλληλα θα περιορίσει τις πιέσεις για αύξηση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μία κρίσιμη συγκυρία για την συμπίεση των ελλειμμάτων.

Το σχέδιο της είσπραξης χρεών

Το σχέδιο της είσπραξης συγκεκριμένων χρεών προς τους Δήμους από την ΑΑΔΕ αποκάλυψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράττει τα έσοδά της και εκεί ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κάποια έσοδα που είναι δύσκολο στους Δήμους να τα εισπράττουν με αποτελεσματικότητα». Όπως είπε, ο ρόλος της ΑΑΔΕ θα είναι καθαρά εισπρακτικός για να προσθέσει ότι «όσο πιο αδύναμος είναι ο δήμος και πιο μεγάλη η αδυναμία του να εισπράττει έσοδα, αυτό στην πραγματικότητα βλάπτει και αδικεί τους δημότες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία οφειλετών τους. Μάλιστα στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου «μπλοκαρίστηκε» η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και οι επιστροφές φόρων λόγω μη πληρωμής κλήσεων από τη Δημοτική Αστυνομία.

Πάντως σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασχέσεις:

Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

Ακινήτων ακόμα και αν πρόκειται για τη πρώτη κατοικία καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Πέραν των κατασχέσεων όσοι φορολογούμενοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ και έχουν καθυστερήσει να τα εξοφλήσουν για περισσότερους από 4 μήνες διατρέχουν τον κίνδυνο να διωχθούν ποινικά και να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης που μπορεί να υπερβούν τα 3 χρόνια.

Ρυθμίσεις 100 δόσεων

Πάντως οι Δήμοι έχουν ενεργοποιήσει γενναίες ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών. Ήδη τρέχουν δύο προγράμματα των 100 δόσεων. Το ένα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προ της πανδημίας και το άλλο χρέη πληττόμενων που βεβαιώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου του 2021 η είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που χάθηκαν από 15/2/2020 έως τη 23/12/2020 με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021. Ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που ξεκινούν από 50% για εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις και φθάνουν το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.