Στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον καθώς ολοκληρώνονται άμεσα οι συζητήσεις του ΤΕΜΠΜΕ με τις τράπεζες με τα επιτόκια να διαμορφώνονται, τελικά, στο 4,93% και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Ι. Μανιάτης, στο περιθώριο του 15ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010» που διοργανώνει σήμερα και αύριο το ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο της 4ης Εβδομάδας Ενέργειας (22 – 27 Νοεμβρίου 2010). ενώ γνωστοποίησε ότι οι συζητήσεις με τις τράπεζες οδηγούν και στην θετική εξέλιξη να μην χρειάζεται εμπράγματες διασφαλίσεις όποιος μετέχει στο πρόγραμμα.

«Συνεχή εθνική προτεραιότητα και έργο προφανώς δημόσιας ωφέλειας αποτελεί η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης η τελική Περιβαλλοντική Μελέτη. Τις επόμενες ημέρες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για τη διαδικασία διέλευσης του αγωγού. Τα προβλήματα από την πλευρά της Βουλγαρίας είναι γνωστά. Εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι ο αγωγός, εκτός των άλλων, αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή παρέμβαση για να μειώσουμε τους κινδύνους θαλάσσιου ατυχήματος με δεξαμενόπλοιο στα Δαρδανέλια και το Βόσπορο, γεγονός που θα ήταν καταστρεπτικό για το περιβάλλον και τον τουρισμό στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου. Θεωρώ όμως χρέος μου, σε μια εποχή μεγάλης κρίσης για την χώρα, να υπενθυμίσω ορισμένα βασικά θετικά οικονομικά και αναπτυξιακά μεγέθη που συνδέονται με τον αγωγό αυτό. Το κόστος του στο Ελληνικό έδαφος θα φθάσει το 1,5 δις $ και θα ανατεθεί σε Ελληνικές Εταιρείες, με χρόνο κατασκευής τα 2,5 χρόνια. Εκτός από τα μόνιμα έσοδα ύψους 35 – 50 εκατ. Ευρώ που κάθε χρόνο θα επενδύονται στον Έβρο και στη Θράκη, κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ κατά την λειτουργία του πάνω από 150 μόνιμες θέσεις» τόνισε ο υφυπουργός.

Στο μεταξύ γνωστοποίησε ότι μόλις 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από καταναλωτές για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αν και ο στόχος ήταν για 1,2 εκατ. Ο υφυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν απαιτείται προκαταβολή για την υποβολή της αίτησης και ότι η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Ο κ. Μανιάτης έκανε επίσης γνωστό ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστούν στη Βουλή τόσο οι short lists των επικρατέστερων για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης όσο και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση των αποθηκευτικών υποδομών του Πρίνου. Το πόρισμα για τον Πρίνο (για το οποίο υπάρχει πρόταση ιδιωτικής επένδυσης ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Ενεργειακή Αιγαίου) θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να τοποθετηθούν και τα κόμματα καθώς η υπόθεση αξιοποίησης της συγκεκριμένης αποθήκης εντάσσεται στους κανόνες των αποκρατικοποιήσεων.

Στην ομιλία του τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι, ειδικότερα στον ηλεκτρισμό, για την επίτευξη των στόχων μας απαιτούνται τουλάχιστον 8.000-10.000MW νέων συστημάτων ΑΠΕ και για να γίνει αυτό θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων, στην κατασκευή νέων και στην επέκτασή τους και αυτό, σημείωσε, απαιτείται και για περιοχές όπου τέτοιου είδους επενδύσεις καθίστανται ανέφικτες λόγω κορεσμού του ενεργειακού συστήματος και στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί τρόπος ώστε να προωθηθεί αύξηση της χωρητικότητας. Ωστόσο, προτεραιότητα μεγάλης εθνικής σημασίας είναι η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό εθνικό δίκτυο.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ο ΔΕΣΜΗΕ ετοίμασε, πολύ συντομότερα από το προβλεπόμενο εξάμηνο, τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Διασυνδεδεμένων Νησιών που η υλοποίησή του απαιτεί συνολικούς πόρους της τάξης των 4-5 δις ευρώ και για το φυσικό αέριο, η επέκταση της χρήσης του προωθείται κυρίως μέσω της ανάπτυξης υποδομών μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσής του. Χαρακτηριστικά ανέφερε τις επενδύσεις των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας καθώς και τη δημιουργία νέων ΕΠΑ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια. Η προκήρυξη των τριών νέων ΕΠΑ αναμένεται πριν το τέλος του έτους ενώ με άλλες δράσεις σχεδιάζονται αγωγοί και εγκαταστάσεις προς Αλιβέρι και Μεγαλόπολη συνολικού κόστους 190 εκατ. ευρώ.

Ακόμα είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για την αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της εγκατάστασης Υ.Φ.Α.(L.N.G.) στη Ρεβυθούσα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ με σχεδιαζόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τα μέσα του 2014 και ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η συνολική δημόσια δαπάνη που έχει ήδη δεσμευθεί στο ενεργειακό σκέλος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτούνται με πρόσθετους πόρους ύψους 850 από τους φορείς των έργων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΠΑ και ιδιώτες) για να υλοποιηθούν έτσι έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ για τον τομέα προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» για έργα όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ προετοιμάζεται για ένταξη στο πρόγραμμα αυτό και η ανάπτυξη της Ενεργειακής Διαδικτυακής Πύλης, ως ενιαίου κόμβου διασυνδεδεμένου με όλους τους ενεργειακούς οργανισμούς, για τη δωρεάν παροχή όλων των γεωχωρικών ενεργειακών πληροφοριών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας INSPIRE που εντάχθηκε πρόσφατα με νόμο στο εθνικό δίκαιο.

Στον τομέα των μεγάλων υποσταθμών και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επιλεγεί 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 580 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και οι υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών του Αιγαίου και τα ΚΥΤ Πάτρας, Νέας Σάντας και Μεγαλόπολης. Επίσης, προγράμματα αναβάθμισης του δικτύου και βελτίωσης της διαχείρισης της ζήτησης για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι τα 2 πιλοτικά προγράμματα έξυπνων δικτύων και τηλεμέτρησης σε εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές.

Ακόμα, στην πορεία προς την πράσινη ανάπτυξη, η χώρα μας θα αξιοποιήσει επίσης τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το καινοτόμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα NER-300. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση μιας συμφωνημένης (σε επίπεδο ΕΕ) ποσότητας 300 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών για τους νεοεισερχόμενους του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε.

Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα και των κρατών μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε εφαρμογές πιλοτικών έργων εμπορικής επίδειξης σε συγκεκριμένες νέες τεχνολογίες στην πορεία προς μια παγκόσμια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Με την τρέχουσα τιμή της αγοράς, τα 300 εκατ. δικαιώματα εκπομπών κοστίζουν περίπου 4.5 δισ. ευρώ, αλλά στα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό σε ευρώ μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής αγοράς αερίου και ηλεκτρισμού, τόσο θεσμικά όσο και φυσικά (διασυνοριακές διασυνδέσεις) είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο επόμενο διάστημα« σημείωσε ο υπουργός. Ήδη, προωθούνται σημαντικά έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου με διασυνοριακούς αγωγούς, όπως ο IGB και το υποθαλάσσιο τμήμα του ITGI, ο Ποσειδών, θα χρηματοδοτηθούν με 145 εκ. ευρώ με κοινοτικά κονδύλια, ποσό που αντιπροσωπεύει το 1/3 και 1/5 αντίστοιχα, του συνολικού του προϋπολογισμού και μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθούν από την Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και consortium του Σαχ – Ντενίζ ΙΙ, η αξιολόγηση των προτάσεων από τον ITGI, το Nabucco και τον TAP.

Τέλος, τις αμέσως επόμενες μέρες προκηρύσσονται οι 4 διαγωνισμοί για την έρευνα και εκμετάλλευση των αντίστοιχων γεωθερμικών πεδίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές των Δέλτα Έβρου και Νέστου, της Σαμοθράκης και της Χίου. Οι επενδύσεις στις περιοχές αυτές αναμένεται να φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ από τους αναδόχους του διεθνούς διαγωνισμού. Επίσης, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ ειδική δράση του ΙΓΜΕ για πλήρη χαρτογράφηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με στόχο την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προσέλκυσης επενδύσεων.