Τρόπους για τη μείωση των μηνιαίων δόσεων δανειοληπτών που έχουν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο αναζητούν η κροατική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΗΝΒ). Αυτό δήλωσε ο κροάτης υπουργός Οικονομικών Μπόρις Λάλοβατς, μετά τη λήξη των συνομιλιών, διάρκειας τριών ωρών, που είχε με τον διοικητή της ΗΝΒ Μπόρις Βούισιτς για το θέμα.

Ο κ. Λάλοβατς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Hina δήλωσε ότι είχαν (με τον διοικητή της ΗΝΒ) κοινές θέσεις για το θέμα.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση HTV, ο κ. Λάλοβατς τόνισε ότι η μείωση του ποσού της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής των δανείων, θα ελαχιστοποιούσε το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, επίσης, θα βοηθούσε στην αύξηση της κατανάλωσης.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της κυβερνητικής πρότασης τροποποίησης του νόμου καταναλωτικών δανείων, που προβλέπει το πάγωμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κούνα με το ελβετικό φράγκο στα 6,39 κούνα για ένα έτος και αφορά πελάτες που έχουν στεγαστικά δάνεια σ’ αυτό το νόμισμα.

Για την πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας (HUB) με τον πρόεδρό της Ζόραν Μπόχατσεκ να διαμηνύει ότι οι τράπεζες μπορεί να υποβάλλουν μηνύσεις κατά του κράτους, ο αναπληρωτής Οικονομικών Ίγκορ Ρατζένοβιτς τόνισε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει τέλος στην νευρικότητα, τον φόβο και την ανασφάλεια των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Η βουλευτής Ντράγκιτσα Ζγκρέμπετς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τον κύριο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ιβάν Σούκερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, αυτός ο τρόπος η πρόταση είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση και, όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να υπάρξει συμφωνία σε ένα μορατόριουμ που δεν θα παρεμβαίνει στη συναλλαγματική ισοτιμία και δεν θα είναι αντισυνταγματικό. Σημείωσε δε, ότι το HDZ στηρίζει τις τροποποιήσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς, ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Ζέλικο Ρέινερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτή την πρόταση αναβάλλει την επίλυση του προβλήματος για ένα χρόνο και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το κόστος της.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, η ΗΝΒ και οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να βρουν τη λύση του προβλήματος σε διάστημα τριών το πολύ τεσσάρων μηνών.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κέντρου Βέσνα Σκάρε Όζμπολτ θεωρεί την πρόταση αντισυνταγματική, ενώ ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ντραγκουτίν Λέσαρ κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα ότι «βοηθά τις εμπορικές τράπεζες και σύρει τους πολίτες στη δουλεία του χρέους».