Να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τη μαζική επαναγορά ομολόγων ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως καμιά άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ δεν χρειάζεται την ποσοτική χαλάρωση τόσο όσο η Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης «είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος».

Μάλιστα εκτίμησε ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έρεπε να αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ, αλλά να έχει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία, ενώ είπε ότι λόγω αποπληθωρισμού η Ελλάδα πρέπει να μετέχει.

«Ως αρχή άσκησης νομισματικής πολιτικής, θα πείτε σ’ αυτήν τη χώρα ότι θα την τιμωρήσετε, αποκλείοντάς την; Μα το λογικό είναι να νοιαστείς ιδιαίτερα. Αν στις αρχές Μαρτίου προκύψουν ανησυχίες, θα μπορούσε ίσως κανείς να ξανασκεφτεί ένα τέτοιο βήμα. Αλλά το να τιμωρηθεί τώρα η χώρα, εκ των προτέρων, για μένα δεν είναι σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως συνολικά στο πρώτο τρίμηνο 2015 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 4,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην αποπληρωμή παλαιότερου δανείου του ΔΝΤ.