Σε συνέχεια δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών στον εγχώριο και διεθνή τύπο, που επικαλούνται ως πηγή «κυβερνητικούς αξιωματούχους» σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής και τον Προϋπολογισμό του 2011 το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι τα οριστικά μεγέθη για το ύψος του ελλείμματος του 2009 θα ανακοινωθούν επίσημα από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελούν τη βάση για την εκτίμηση του μεγέθους του ελλείμματος του 2010 και την πρόβλεψη για το 2011, τα οποία θα αποτυπωθεί επίσημα στον Προϋπολογισμό του 2011 που θα κατατεθούν στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Καμία άλλη πληροφορία, καμία άλλη εκτίμηση επιβεβαιωθεί από επίσημες Κυβερνητικές πηγές ή υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα μέσα στο 2010 όχι απλώς θα εκπληρώσει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά προβλέπεται ότι θα τον ξεπεράσει και θα επιτύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα.

Σε ότι αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011, αυτά έχουν ήδη αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας, αλλά και στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 201.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του οριστικού σχεδίου του Προϋπολογισμού το Υπουργείο Οικονομικών και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία επανεκτιμούν το μέγεθος της εξοικονόμησης που είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το 2011 μέσα από διαρθρωτικές δράσεις για τον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, αλλά και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της διαφάνειας, της ισονομίας και της δικαιοσύνης στη λειτουργία του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί για το 2011.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επιχειρεί και έχει κατορθώσει να αποτρέψει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό και έχει ήδη θεσπίσει ή σχεδιάσει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια να έχει ως βάση την πραγματική εξυγίανση του δημοσίου τομέα, την οριστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότερη για τους πολίτες διαχείριση του δημοσίου χρήματος.