Με προίκα το τεράστιο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας που ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση με μήνυμα «Κάντε το όπως η Ελλάδα» και να εκμεταλλευτεί την κρίση ταυτότητας στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη προς ίδιον όφελος.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο να κεφαλαιοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας παρουσιάζοντας στο εξωτερικό τα επιτυχημένα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προς τον σκοπό αυτό ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες προκειμένου – με όχημα την πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσπάθεια – να επιτύχει την χρηματοδότηση του υπό σχεδίαση Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας από την Ευρωζώνη με τα μεγαλύτερα διαθέσιμα κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διεθνοποιήσει» και τη συνάντηση που θα έχει η κυβερνητική αντιπροσωπεία με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι στις 2-4 Σεπτεμβρίου, ώστε η επόμενη επικαιροποίηση του ελληνικού προγράμματος να δώσει βάρος στην τομέα της ανάπτυξης.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης θα εξετασθεί διεξοδικά και στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο Ειδικός Απεσταλμένος της Γαλλικής Κυβέρνησης και υποψήφιος Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. με τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Ο Γάλλος αξιωματούχος θα ενημερωθεί σε βάθος για τις επικείμενες επαφές με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και για την θέση που θα εκφράσει η Ελλάδα το Σάββατο 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επομενη ημέρα της Ευρωζώνης (στη Σύνοδο θα επιλέγουν οι Επίτροποι που θα λάβουν τα κρισιμότερα χαρτοφυλάκια).

Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να τονίσει στον Γάλλο αξιωματούχο ότι αισιοδοξεί για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι και πως προσβλέπει σε στήριξη από την Κομισιόν και τη Γαλλία.