Τη μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2015 εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ανακοπή της αυξητικής πορείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα προκύπτει μόνο από τον μισθό ή τη σύνταξη, αλλά από το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου. Ειδικότερα, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση το περσινό του εισόδημα και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η παρακράτηση με το σύνολο του φόρου που αντιστοιχεί στο εισόδημα.

Ο φόρος θα επιμερίζεται σε 12 δόσεις (ή 14 για όσους εξακολουθούν να παίρνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα άδειας) οι οποίες θα αφαιρούνται απευθείας. Ακολούθως, η επιχείρηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το 1/12 ή το 1/14 των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο.

Το νέο σύστημα θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα κάθε μήνα, όμως ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος μέσω της φορολογικής δήλωσης θα είναι μηδενικός.