Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 1,51%, όσο και τον Αύγουστο. Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για στεγαστικά δάνεια προς τα νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,38%.

Το σύνθετο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό στο -0,18%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 0,23%, όσο και τον Αύγουστο. Το σύνθετο επιτόκιο για καταθέσεις όψεως από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν σταθερό στο 0,00% και 0,02%, αντίστοιχα.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ -όπως είπε η ίδια- θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών.