Σε ισχύ από την 1η Ιουλίου τα νέα μέτρα για την περιαγωγή δεδομένων στην Ε.Ε., με το όριο δεδομένων των ταξιδιωτών στα κράτη μέλη να καθορίζεται αυτομάτως σε 50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΕ, με τον τρόπο αυτό οι χρήστες δε θα γίνονται πλέον αποδέκτες φουσκωμένων λογαριασμών επειδή για παράδειγμα φόρτωσαν μουσική ή παρακολούθησαν βίντεο στα τηλέφωνα ή στους υπολογιστές τους, ενώ βρίσκονταν σε άλλο κράτος μέλος.

Επίσης οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι υποχρεωμένες πλέον να προειδοποιούν τους χρήστες όταν οι τελευταίοι φτάνουν στο 80% του οικείου ορίου λογαριασμού περιαγωγής δεδομένων.

Παράλληλα θα αναγκάζονται να διακόπτουν τη διαδικτυακή σύνδεση μέσω κινητού δικτύου μόλις ο πελάτης φθάσει στο όριο, εκτός εάν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει την περιαγωγή δεδομένων τον συγκεκριμένο μήνα.

Κατά 10% θα μειωθούν επίσης και οι μέγιστες τιμές λιανικής για τις κλήσεις περιαγωγής. Συγκεκριμένα, η μέγιστη τιμή μιας κλήσης θα περικοπεί στα 39 λεπτά ανά λεπτό της ώρας (χωρίς ΦΠΑ), αντί των σημερινών 43 λεπτών, ενώ η λήψη κλήσης θα κοστίζει κατά μέγιστο όριο 15 λεπτά ανά λεπτό της ώρας (χωρίς ΦΠΑ), αντί των 19 λεπτών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κόστος της εξερχόμενης και εισερχόμενης κλήσης κατά τη διαμονή στο εξωτερικό στην Ε.Ε. θα είναι τώρα κατά 73% φθηνότερο απ’ ό,τι το 2005, όταν η Ένωση άρχισε, για πρώτη φορά, να αντιμετωπίζει υπερβολική χρέωση υπηρεσιών περιαγωγής δεδομένων.