Τα σημάδια ήταν ξεκάθαρα και είχαν δοθεί αρκετά νωρίς. Ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σ. Καπράλος είχε ζητήσει προ εβδομάδων να ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις των μετόχων του ομίλου αναφορικά με την ανανέωση ή μη της θητείας του, η οποία λήγει στις 25 τρέχοντος. Εις μάτην, όμως.

Η απάντηση καθυστερούσε και ο χρόνος λειτουργούσε πιεστικά καθώς ούτε από πλευράς των βασικών μετόχων, ούτε κυρίως από την κυβέρνηση υπήρξε ανταπόκριση. Μπορεί η στήριξη στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο να ήταν έμπρακτη με την παρουσία κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου οι οποίοι και προσέθεσαν πόντους στη διοργάνωση, αλλά από εκεί και πέρα ουδέν.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως υπήρξε αλλαγή του σκηνικού. Η πρόταση, ωστόσο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας στον Σ. Καπράλο, μόνον ως ικανοποιητική δεν αξιολογήθηκε από τον τελευταίο. Ύστερα από έξι χρόνια στο τιμόνι του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήταν σαφές πως όλα έδειχναν την πόρτα της εξόδου.

Ο Σ. Καπράλος δήλωσε πως «ουδέποτε δέχθηκα πρόταση για ανανέωση της θητείας μου με μείωση των αποδοχών μου», επιθυμώντας να αποσυνδέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από τη ροή των γεγονότων, στη συνάρτηση όμως που έφερε την αλλαγή του προεδρικού θώκου στο Χ.Α., όλα –και κυρίως όσα δεν λέχθηκαν αλλά εννοήθηκαν– φαίνεται πως έπαιξαν το ρόλο τους.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, και οι αντιδράσεις των χρηματιστών στη τιμολογιακή πολιτική της ΕΧΑΕ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης σοβαρών ενστάσεων από στελέχη της αγοράς για τη στρατηγική που μέχρι πρότινος είχε χαραχθεί στη Λ. Αθηνών προς όφελος των κύριων μετόχων της ΕΧΑΕ αλλά όχι, όπως υποστήριξαν, του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την αλλαγή σκηνικού στη Λ. Αθηνών αποτελεί ξεκάθαρα κυβερνητική επιλογή, κάτι που θα αποτελέσει και η διαδοχή του κ. Καπράλου, σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να συνδέσει τις αλλαγές και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα σε επενδυτικό επίπεδο με το Χρηματιστήριο.

Ήδη τις τελευταίες ώρες ακούγονται ακόμη πιο έντονα συγκεκριμένες υποψηφιότητες, τόσο από το «εσωτερικό» της ΕΧΑΕ, όσο και από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.

Μεταξύ, αυτών και η Ντίνα Λάζαρη, νυν αντιπρόεδρος της ATE Bank και της ΕΧΑΕ, η οποία έχει διατελέσει ειδική συνεργάτιδα στο πρωθυπουργικό γραφείο επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη και σήμερα θεωρείται ως εξ απορρήτων σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρωθυπουργού.

Ακόμη, ως διάδοχη πρόταση προβάλλεται ο γενικός διευθυντής του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης ενώ φέρεται να έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Ιατρού, πρώην βασικού μετόχου της Ελληνικής Χρηματιστηριακής. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες επιλογές για τον διάδοχο του κ. Καπράλου.

Πάντως, για αύριο Παρασκευή έχει ήδη συγκληθεί δ.σ. της ΕΧΑΕ όπου και αναμένεται να επικυρωθεί η μη ανανέωση της θητείας του Σ. Καπράλου, χωρίς να αποκλείονται περισσότερες εξελίξεις.

Πηγή: capital.gr