Η αστάθεια που υπονομεύει τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα συνιστά απειλή για τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ, γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έλεγε χθες, σημειώνει ο αρθρογράφος, πως ονειρεύεται μια συνέντευξη Τύπου ή ένα καλοκαίρι όπου δεν θα γινόταν λόγος για την ελληνική κρίση. Κάτι που μοιάζει ευσεβής πόθος, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα επανήλθε χθες στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα έμοιαζε να αμφιταλαντεύεται με φόντο την αναμόρφωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, γράφει η «Les Echos».

Αυτή η αστάθεια αρχίζει να απασχολεί σοβαρά την Ευρώπη. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε πως η συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της έγινε σε πολύ ήρεμους τόνους. Αλλά την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλάμβανε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πως ήταν κεφαλαιώδες η κυβέρνηση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με τους δανειστές της που αξιολογούν την πρόοδο της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις.

Οι τελευταίοι κλυδωνισμοί στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αναζωπύρωσαν τις αμφιβολίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί η Αθήνα, επισημαίνει η εφημερίδα. Η κρίση που προκλήθηκε από το βίαιο λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση δημιούργησε βαριά σκιά στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημόσιο τομέα, την ώρα που και τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν την αναμενόμενη πρόοδο, καταλήγει η «Les Echos».