H Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων (Business Europe) παρουσίασε τις δικές της οικονομικές προβλέψεις για τα δύο επόμενα έτη, οι οποίες σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο.

Όπως επισημαίνει το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ζητούν από τα κράτη μέλη να συνεχίσουν την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και να διατηρήσουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω νέων μειώσεων στις δημόσιες δαπάνες και όχι μέσω της επιβολής νέων φόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση προβλέπει για το 2013 μηδενικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ (0,0%) ενώ για την ευρωζώνη –0,4%. Για το 2014 προβλέπει μία αργή επιστροφή στην ανάπτυξη με μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% στην Ε.Ε. και 1,1% στην ευρωζώνη. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά βασίζονται στο δεδομένο ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μία υπόθεση που παραμένει ακόμα εξαιρετικά αβέβαιη, όπως αναγνωρίζει η έκθεση.

«Οι προβλέψεις που δημοσιεύουμε υπόκεινται σε σημαντικούς περιορισμούς και κινδύνους, της μείωσης της οικονομικής σταθερότητας, της συνεχιζόμενης αποταμίευσης των νοικοκυριών και τη διεθνή κατάσταση της οικονομίας» αναφέρουν.

Παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των οικονομικών αγορών, λόγω της δέσμευσης της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ καθώς και τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης, η Business Europe υπογραμμίζει ότι «η οικονομική και δημοσιονομική αναταραχή του 2012 είχε μία ένα πιο σοβαρό και βαθύ απόηχο στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, τους ιδιώτες επενδυτές και συνακόλουθα στο επίπεδο της κατανάλωσης». Επομένως , σημειώνει, οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχιστούν και ο μοχλός της ανάπτυξης για την Ευρώπη θα είναι οι εξαγωγές. Η οργάνωση αναμένει μία προοδευτική βελτίωση του γενικού επιχειρηματικού κλίματος στη βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Επίσης η Business Europe συστήνει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ώστε να γίνει πιο ευέλικτη, ένα στοιχείο στο οποίο και η ίδια η Επιτροπή δίνει μεγάλη βαρύτητα για ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία. Παράλληλα καλεί για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την άρση όλων των εμποδίων και περιορισμών που βαραίνουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.