Για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας το Μάιο, κάτι που υποδεικνύει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνονται.

Σύμφωνα με μηνιαία οικονομική έκθεση της κυβέρνησης η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες.

Το Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας επεκτάθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καθώς τα κέρδη από τις καταναλωτικές δαπάνες και η ανάκαμψη των εξαγωγών βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει την πορεία της σε σχέση με την ύφεση που αντιμετώπιζε το περασμένο έτος.

«Αναμένουμε πως η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, καθώς η βελτίωση στις εξαγωγές, η οικονομική τόνωση και η νομισματική πολιτική θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη», αναφέρεται σε έκθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, έχει θέσει σε εφαρμογή την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των βαρέων φορολογικών δαπανών, με στόχο να σταματήσουν οι επικρίσεις σχετικά με τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, καθώς η ασθενής κατάσταση του γιεν ωθεί τις μαζικές εξαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και χημικών ουσιών, αναφέρεται στην έκθεση του υπουργικού συμβουλίου. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή ανακάμπτει σταδιακά.