Το 11% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και στη χώρα μας, χάνουν συμβάσεις έργων και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ανάλογα προγράμματα διαγωνισμών για δημόσιες συμβάσεις γιατί οι υπάλληλοι των εταιρειών δεν μπορούν να χειριστούν τις ξένες γλώσσες.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία των κοινοτικών υπηρεσιών ,που έχουν τεθεί υπ΄όψη των ελληνικών επιμελητηρίων , σύμφωνα με τα οποία, το πρόβλημα αφορά και την Ελλάδα και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Το κόστος των χαμένων ευκαιριών ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και η δημιουργία νέων.

Σήμερα πραγματοποιείται ειδικό συνέδριο για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της αρμόδιας επιτρόπου Α. Βασιλείου, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις σε κράτη μέλη της.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματισθεί ανάλογη εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη αλλά όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη εκπροσώπων παραγωγικών φορέων στο Επιμελητήριο της Αθήνας δεν υπάρχει συστηματική αξιοποίηση του σχετικού προγράμματος.

Σχετικό όμως πρόγραμμα δια βίου μάθησης για τις ανάγκες αυτές, από την Επιτροπή, προβλέπει χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με τον κύκλο δραστηριότητας και τις επιλέξιμες δράσεις.